Együtt: mindent meg kell tenni a szentendrei ivóvízbázis védelméért

Belföld, 2017.03.23

Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését - jelentette ki az Együtt környezetvédelmi szakszóvivője csütörtökön a Duna part és a 11-es főút között, a volt szovjet laktanya közelében tartott sajtótájékoztatóján.

Baranyi Krisztina emlékeztetett: ez a laktanya volt a Magyarországon állomásozó szovjet hadsereg összes tankjának tisztítóbázisa, itt mosták több évtizeden keresztül a tankokat nagyon erős oldószerekkel, amelyek a talajba kerültek. Közölte: a talajvízben, így az ivóvízkutakban is jelen van a bizonyítottan rákkeltő hatású vinil-klorid.

Az egykori szovjet laktanya mellett található terület hidrogeológia szempontból fokozottan érzékeny, s az itt található ivóvízbázis 90 ezer embert szolgál ki - mondta az ellenzéki politikus.

Kifejtette: az elmúlt évtizedekben több hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy az itt lévő ivóvízkutakat fokozottan védeni kell, és az ivóvízkészletet, az ivóvízbázist meg kell óvni, de csak annyi történt, hogy azokat a kutakat, amelyeket már elért a szennyezés, bezárták. A szennyezés a folyó felé terjed - magyarázta Baranyi Krisztina -, a kutak pedig a Duna mentén sorakoznak.

A Földművelésügyi Minisztérium illetékes államtitkárságának azonnal be kell avatkoznia, miként erre már több hatóság kötelezte a magyar államot mint a laktanya tulajdonosát - mondta.

A hatóságok ismerik az adatokat - jelezte -, például hogy 6 év alatt 38 százalékkal nőtt a vinil-kloriddal érintett talajvíz kiterjedése, mégsem történik semmi, csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy fokozottabban kell ellenőrizni a vízminőséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!