Együtt: ne rejtőzködhessenek a zárt tőkealapok tulajdonosai!

Belföld, 2017.08.23

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy kötelező legyen nyilvánosságra hozni azok a nevét, akik tíz százalék feletti részesedéssel bíró befektetési jegyet birtokolnak valamely nyílt végű, zárt tőkealapban.

A párt választmányi elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 2014-ben a Fidesz a tőkepiac szabályozásának módosításával lehetővé tette a titkolózást és ezzel egy "belső offshore" lehetőségét teremtette meg. Az Együtt viszont újra átláthatóvá szeretné tenni ezen alapok tulajdonosi szerkezetét - tette hozzá.

A javaslat szerint, amelyet képviselőjük, Szabó Szabolcs nyújt majd be, kötelező lenne nyilvánosan kereshetővé tenni és folyamatosan frissíteni az adatbázist.

Emellett a befektetési jegyeket csak úgynevezett dematerializált formában, értékpapír-számla vezetéshez kötve lehetne előállítani, hogy nyomon lehessen követni azok tranzakcióit és azonosítani lehessen a valódi tulajdonosokat - hangsúlyozta a politikus.

A javaslat alapján egyébként visszamenőlegesen is be kellene jelenteni a tíz százalék feletti tulajdonrészt, de az indítvány semmilyen formában nem befolyásolja a nyílt végű, nyílt befektetési alapok szabályozását, hiszen adófizetők százezreinek van élet- vagy vagyonbiztosítása - emelte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!