Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl és a Honvédelmi Minisztérium

Belföld, 2017.03.28

Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat és a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden, ennek értelmében további területeken dolgozik együtt a két szervezet.

A stratégiai megállapodás egyik része, hogy légiközlekedéssel kapcsolatos adatcserét hajtanak végre, így a HungaroControl irányító rendszerében lévő repülési adatokat a katonai forgalmi irányítás is látja, és a HungaroControl is kap adatokat a katonai irányítástól.

Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára az ünnepélyes aláírás alkalmával elmondta, hogy 2016-ban már kötöttek egy megállapodást, amelyet most kiterjesztenek, így most már nemcsak a szakembereket biztosítják, hanem adatokat is tudnak cserélni.

Hangsúlyozta, hogy korábban is kiváló eredményeket értek el a polgári és katonai légiforgalmi szervezésben, és hozzátette, a jövőben is vannak közös feladataik, egyebek között a szakmai fórumokon a közös szakmai képviselet ellátása, amelyre szintén lehetőség nyílik.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója beszédében azt hangsúlyozta, a szolgálatnak versenyelőnye származik abból, hogy a Magyar Honvédséggel partneri viszonyban van. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy a katonasággal a HungaroControl egyik fontos projektjében, a távoli toronyirányításban is partneri viszonyt tudnak kialakítani.

Szepessy Kornél jelezte, hogy pár héten belül megkaphatja a hatóságok jóváhagyását a távoli toronyirányítás, így azt kényszerhelyzeti megoldásként már alkalmazhatják.

A projekt lényege, hogy kényszerhelyzetekben az irányítók nem a ferihegyi repülőtéren lévő toronyból, hanem a HungaroControl egyik terméből irányítják a légi forgalmat kameraképek segítségével.

A sajtótájékoztató után kérdésre válaszolva Szepessy Kornél elmondta, hogy a megállapodás más alapokra helyezi 15-20 közös projektjüket is, ennek része az adatcsere is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!