Együttműködést kötött Szanyi Tibor és Székely Sándor mozgalma

Belföld, 2020.01.13

Baloldali alternatívát kínáló együttműködési megállapodást kötött a Szanyi Tibor volt szocialista politikus alapította Igen mozgalom és a Székely Sándor független országgyűlési képviselő által vezetett Magyar Szolidaritás Mozgalom hétfőn Budapesten.

Szanyi Tibor az együttműködés aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kifejtette, a két mozgalmat alapvetően a kapitalizmuskritikus hozzáállás különbözteti meg a fősodorba tartozó pártoktól.

Hangsúlyozta, elsősorban azokat az erős baloldali szemléletű választókat akarják megszólítani, akik ma nem találnak megfelelő pártot maguknak. Tavaly szeptember elején alakult mozgalmát a belül vörös, kívül zöld görögdinnyéhez hasonlította. "Értékrendünkben abszolút vörösek vagyunk", a válaszokat pedig "a fenntarthatóság jegyében, a zöld kérdéskör mentén keressük" - fogalmazott. Hozzátette, a "vörös mozgalmak" mindig felléptek a társadalmi kizsákmányolás ellen, míg a zöld mozgalmak a Föld kifosztása ellen harcolnak.

Székely Sándor elmondta, az ellenzéki pártoknak a tavaly októberi önkormányzati választási siker után komoly esélyük nyílt a következő parlamenti választás megnyerésére, ezért itt az ideje, hogy elkezdjenek arról is beszélni, mi köti össze őket a Fidesz kritikáján kívül.

Kiemelte, olyan partnereket keresnek, akik a GDP-növekedés helyett a lakosság, mindenekelőtt a bérből és fizetésből élők életszínvonalának javítására koncentrálnak. Székely Sándor emellett megjegyezte, a mezőgazdaságban az önkéntes szövetkezeti termelés terjedését javasolják.

Szanyi Tibor kérdésekre válaszolva elmondta, nincs tudomása illegális, feketepénzekről az MSZP-n belül, ilyet korábban sem állított. Hangsúlyozta, a szocialista párt jelenlegi elnökét azért támadta, mert szerinte politikailag és erkölcsileg aggályos, nem átlátható módon nyújtott anyagi támogatásokat a pártvezetés azon tagjainak, akik támogatták őt elképzeléseiben. Az ezzel kapcsolatos ügyészségi feljelentésben "olyat feltételeznek, amit nem mondtam" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!