EKF - Köztéri festmény állít emléket az Alsóörs-Veszprém vasútvonalnak

Belföld, 2021.10.01

Köztéri festmény állít emléket az ötven éve megszüntetett Alsóörs-Veszprém vasútvonalnak Balatonalmádiban. Az egykori vasúti felüljáró hídfőjén elhelyezett alkotás Döme Péter festőművész munkája.

A több mint 7 méter hosszú és mintegy 3 méter magas, gőzmozdonyt ábrázoló táblakép átadása alkalmából tartott pénteki, balatonalmádi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kormánybiztosa elmondta, hogy az alkotás emléket állít az 1909 és 1969 közötti időszaknak, amikor vonat közlekedett Alsóörs és Veszprém között. Hangsúlyozta: fontos, hogy tárgyi emléket állítsunk az egykori értékeknek, hiszen így képes egy-egy közösség megőrizni a múltját és válhat általa erőssé.

Mint mondta, az egykori vasút nyomvonalán sok helyen megmaradtak az ipari műemlékek. Az Öreghegyi állomást átépítették, de megtartották régi formáját és áll a Remete-völgyi állomás is, amelyet szintén lakóházzá alakítottak. A Budai Nagy Antal utca felett halad át a régi vasúti híd, amelyet vörös homokkőből építettek. Itt található a 375-ös számú szertartályos gőzmozdony is.

Körmendi György Aranyhíd Polgári Egyesület társelnöke felidézte, hogy másfél évvel ezelőtt kérték fel Döme Pétert, a balatonalmádiban élő és alkotó művészt a 375-ös mozdonyt ábrázoló alkotás elkészítésére. Mint mondta, a művész a városban őrzött eredeti mozdonyról készült fénykép alapján alkotta meg a művet az Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával.

Az alkotás az Alsóörs felé vezető 71-es főút kivezető szakaszán látható, ahol egykor a Balaton partjára futottak le a sínek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!