Elemző: Trump vezetésével az Egyesült Államok szövetségest lát a közép-európai régióban

Belföld, 2018.08.19

Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok szövetségest lát nemcsak Magyarországban, hanem az egész közép-európai régióban - mondta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Deák Dániel emlékeztetett arra, hogy Magyarország és az Egyesült Államok több kérdésben azonos platformra helyezkedett az elmúlt időszakban. Szerinte Trump 2016-os megválasztásával átalakult az amerikai külpolitika, míg Barack Obama demokrata párti elnök idején Németország kiemelt partner volt, mostanra a kulcsfontosságú szövetségesi kapcsolatok átkerültek Nyugat-Európából Kelet-Európába.

Felidézte, hogy az Obama-adminisztráció "kioktató" hangnemet használt Magyarországgal szemben és rá akarta erőltetni a kelet-európai államokra "azt a liberális demokráciafelfogást, amelyet elutasítanak ezekben az országokban". Deák Dániel úgy vélte: Trump adminisztrációja nem akar értékrendet ráerőltetni országokra, a párbeszéd híve és tudja, hogy minden nemzetállamnak különböző érdekei vannak.

Megjegyezte: "minden jel abba az irányba mutat, hogy előbb-utóbb létrejön" Donald Trump és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!