Elfogadták Nyíregyháza 2020-as módosított költségvetését

Belföld, 2020.06.25

Elfogadta Nyíregyháza közgyűlése a 2020-as módosított, megemelt főösszegű költségvetését csütörtökön.

Az elfogadott rendelet szerint a bevételeket 28,7 milliárd és 34,5 milliárd forintban, míg a kiadásokat 51,8 milliárd és 11,4 milliárd forintban határozta meg az önkormányzat. A büdzsé hiánya 23,8 milliárd forint, melynek nagyobb részét, csaknem 14 milliárd forintot az előző évi költségvetési maradványból, 8,5 milliárd forintot hosszú lejáratú értékpapír-bevételből, míg 950 millió forintot folyószámlahitel felvételével finanszíroznak.

A költségvetés főösszege a februárban elfogadott büdzsé főösszegéhez, mintegy 61 milliárd forinthoz képest 2,2 milliárd forinttal, 63,2 milliárd forintra nőtt.

A költségvetésről folytatott vitában Lengyel Máté (Mindenki Magyarországa, LMP, Függetlenek Egyesülete, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Momentum, DK) ellenzéki képviselő azt mondta: a járványhelyzet mellett a Fidesz-kormány önkormányzatokat érintő megszorításai is befolyásolták a város 2020-as új költségvetését.

Ha ideiglenesen is, de több mint kétmilliárd forinttal csökken az iparűzési adóbevétel, a 90 millió forintra tervezett idegenforgalmi adó több mint nyolcvan százalékkal csökken, a hárommilliárd forintra tervezett rövid lejáratú hitel csaknem hétmilliárdra nő, a mintegy félmilliárdos működési többletből 2,3 milliárdos hiány lett. Emellett a büdzsét a 448 millió forintos gépjárműadó-kiesés is sújtja - sorolta az ellenzéki képviselő.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen "ténybeli tévedésnek és nonszensznek" nevezte Lengyel Máténak a kormányzati megszorítássokkal kapcsolatos kijelentését és stabilnak minősítette Nyíregyháza költségvetési helyzetét.

A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat biztosítani tudta a védekezéshez szükséges forrásokat és meg tudta őrizni az intézményeknél dolgozók munkahelyét - mondta a polgármester.

Halkóné Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője felszólalásában hangsúlyozta: a város intézkedései a járványhelyzet idején gyorsak, szakszerűek és célszerűek voltak. Az önkormányzat bevételei ugyan jelentősen csökkentek, a kiadásai pedig nőttek, de a nyíregyházi lakosok, az intézmények, a civil szervezetek és cégek áldozatvállalásának köszönhetően sikerült a hiány jelentős részét pótolni - mondta.

A polgármester kifejtette: a 950 millió forint hitelre azért van szüksége az önkormányzatnak, mert a 2021-es központi költségvetésől szóló törvényjavaslat a tárgyév decemberéről a következő év májusára tolná a helyi iparűzési adóelőleg cégek általi megfizetésének időpontját. A későbbi kifizetés miatti hiányt hitelfelvétellel pótolhatja vissza költségvetésébe az önkormányzat, a hitelt pedig az éves ipari adóbevétel tíz százalékáig vagy egymilliárd forintig lehet a tárgyéven "túlvinni", azaz nem kell azonnal visszafizetni.

Ez a hitelfelvétel Nyíregyháza esetében az összesen 9,6 milliárd forintos iparűzési adóbevétel tíz százalékát, több mint 950 millió forintot jelent - tette hozzá.

Az idegenforgalmi adóval kapcsolatban a kormánypárti városvezető azt mondta, a kiesett összeget a kormány megtéríti, a hétmilliárdos hitelállományra tett utalást pedig "teljes képtelenségnek" nevezte. Kovács Ferenc megjegyezte, a városnak évek óta rendelkezésére áll hárommilliárd forintnyi folyószámla-hitelkeret. Az eddig felhasznált hitelösszegeket pedig mindig visszafizette az önkormányzat - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!