Elfogadták a Békés Megyei Önkormányzat idei költségvetését

Belföld, 2018.02.08

Elfogadták a Békés Megyei Önkormányzat idei költségvetését a kormánypárti képviselők a testület csütörtöki ülésén - tájékoztatta az MTI-t Zalai Mihály (Fidesz-KDNP) elnök.    

Elmondta, a költségvetés bevételi és kiadási főösszege is 886 millió forint. Állami támogatást 240 millió forint értékben kap a főként terület- és vidékfejlesztési feladatokat ellátó megyei önkormányzat.

Emellett pályázati forrásokból és projektmenedzseri feladatokból - a megye felén ők koordinálják a települések európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatait - is származik bevétele az önkormányzatnak. A saját bevétel idén várhatóan 480 millió forint lesz - emelte ki Zalai Mihály.

A kiadások között megemlítette, kétmillió forintot különítettek el a Megyenap megszervezésére, amelyet három éve hívtak életre; egymillióval támogatják a Sík Ferenc életéről szóló könyv kiadását, amelyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2,5 millióval járul hozzá.

Hétmillió forinttal csatlakoznak a felsőoktatásban tanuló hallgatókat támogató Bursa Hungarica ösztöndíjhoz, egymillió forintos keretet pedig évről évre a rendőrség, katasztrófavédelem és a mentők támogatására különítenek el. Tartalékot is képeznek 148 millió forint értékben.

Zalai Mihály elmondta, jelenleg öt, az önkormányzat által koordinált európai uniós projekt megvalósítása zajlik, többek között foglalkoztatási programok, turizmusfejlesztést és helyi gazdaságfejlesztést célzó programok, amelyek közül kettő idén befejeződik.

A Békés Megyei Önkormányzati Hivatalnál jelenleg 105 uniós projekt áll megvalósítás alatt, amelyek intenzitása idén 142 millió forintot tesz ki.

Adóssága a megyei önkormányzatnak nincs - húzta alá az elnök.

A költségvetési határozati javaslatot a négy jobbikos, a két szocialista és a DK-s képviselő nem szavazta meg, a 12 Fidesz-KDNP-s képviselő támogatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!