Elfogadták Békéscsaba idei költségvetését

Belföld, 2015.02.26

Elfogadta a békéscsabai önkormányzat idei költségvetését csütörtöki ülésén a város közgyűlése. A bevételi és kiadási főösszeg közötti csaknem egymilliárd forint különbözetet az önkormányzat az előző évi pénzmaradványból, valamint hitelfelvétellel kívánja fedezni.

A költségvetésről szóló előterjesztést 12 igen szavazattal, 1 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett hagyta jóvá a testület. Nemmel szavazott a jobbikos képviselő, míg az MSZP-s, DK-s és LMP-s képviselők tartózkodtak.

A költségvetés több mint 14,3 milliárd forintnyi kiadással számol, amellyel szemben a bevételi oldalon 13,4 milliárd forint szerepel. A kettő közti csaknem egymilliárd forintos különbözetet az önkormányzat az előző évi költségvetési maradvány összegéből, rövid lejáratú betétből, valamint a 2013. évi hitelfelvételből rendelkezésre álló összegből fedezné. Emellett 330 millió forintos hitelt is fel kívánnak venni kommunális beruházásokra, felújításokra, valamint a sportinfrastruktúra további fejlesztésére.

Az önkormányzat az idén nem emeli a helyi adókat és új helyi adót sem vezet be, a fejlesztéseket nagyrészt pályázati forrásokból tervezi megvalósítani.

Szarvas Péter, Békéscsaba független polgármestere a költségvetési tervezetről szóló többórás vita elején elmondta: bár minden igényt nem tud kielégíteni a költségvetés, az mégsem a "szűkösség" rendelettervezete, ugyanis sok "működési részterület, intézmény és ügy kapott kiemelt, reálisan tervezhető előirányzatot".

A 330 millió forintos hitelfelvételről szólva úgy fogalmazott: "az nem riasztó" összeg. Negatívumként említette, hogy 165 millió forinttal csökkent az önkormányzat költségvetési támogatása, és reményét fejezte ki, hogy az előző évi 300 millió forintos eseti támogatáshoz hasonlóan az idén is számíthatnak majd ilyen "különleges bevételre" a kormányzattól.

Hanó Miklós (Fidesz) alpolgármester kifogásolta, hogy a tervezet nem különít el forrást a 2014 és 2020 közti uniós keret-költségvetési időszak idei évi pályázatainak előkészítésére és megalkotására. Ferenczi Attila, a Fidesz városi frakcióvezetője kifogásolta, hogy a rendelettervezet elkészítésébe a Fidesz-frakciót nem vonták be. Közölte: tudomása szerint Békéscsaba az egyetlen olyan megyei jogú város, amelynek nincsen saját tulajdonú hírközlési szerve, ezért szeretnének egy városi tulajdonú nonprofit médiaközpontot létrehozni. Miklós Attila szocialista és Szabóné Kocziha Tünde jobbikos képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy évek óta körülbelül egymilliárdos hiányt görget maga előtt az önkormányzat, szerintük ki kellene lassan törni az adósságspirálból. Vantara Gyula (Fidesz) országgyűlési képviselő, korábbi polgármester felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a 2007-2013-as időszak uniós pályázatainak időbeli lezárására figyelni kell, mert az új hétéves költségvetésben kizárhatják az önkormányzatokat egyes pályázatokból. Hozzátette: 2014 és 2020 között nemcsak a pályázatok végén ellenőrzik a megítélt uniós támogatások felhasználását, hanem folyamatos lesz a kontroll, amire készülnie kell az önkormányzatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!