Elfogadták Pécs idei költségvetését

Belföld, 2018.03.14

Elfogadta Pécs idei költségvetését szerdán a baranyai megyeszékhely közgyűlése.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette, Pécs 2018-as költségvetésének bevételi főösszege 57,2 milliárd forint, ami prognózisa szerint - a küszöbön álló fejlesztések miatt - legalább 10 százalékkal emelkedni fog.

A takarékos, reális idei költségvetés célja, hogy az önkormányzatnak és intézményeinek működését stabilan, a legkisebb költségek bevonásával biztosítsa - ismertette a városvezető.

Kitért arra, a korábbi húsz évben minden esztendőben a büdzsébe épített "milliárdos ingatlanértékesítési tételek" nem szerepelnek az idei számok között. Hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzat nem emel adót, ugyanakkor az iparűzési adó bevételeinek enyhe emelkedésére számítanak.

A baranyai megyeszékhely gazdálkodásában tavaly előállt 7,5 milliárd forintos hiányra utalva a megszavazott előterjesztésben felidézték, hogy a város tavaly több mint 6,5 milliárdos visszatérítendő állami támogatást kapott pénzügyi helyzetének rendezésére.

A dokumentumban az áll, hogy a támogatás visszafizetését idén szeretné megkezdeni az önkormányzat, s emiatt a büdzsé több, kiadásokat korlátozó szabályozást, intézkedést tartalmaz.

Keresztes László Lóránt (LMP) a megszorítás, a rekord ingatlanadó és a "virtuális valóság" költségvetésének nevezte a büdzsét, egyúttal érdemi gazdaságfejlesztést sürgetett.

Gulyás Emil (MSZP) a városvezetést kritizálva úgy vélekedett, hogy szürreális a megyeszékhely idei költségvetése.

A Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője, Kunszt Márta a büdzsé év végéig való tarthatóságát kérdőjelezte meg.

Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) közölte: a költségvetés nem tartható, mivel abban számításai szerint 2,5-3 milliárd forintos hiány prognosztizálható idénre is. Ezért 12 pontos módosító indítványt nyújtott be, amelyet a fideszes többség elfogadott.

Az ellenzéki felvetésekre reagálva Páva Zsolt közölte, hogy a 6,5 milliárdos állami támogatásból idén 1 milliárd forint törlesztését tervezi a város. Leszögezte azt is, hogy a lakosság közvetlen adóbefizetései 2010 óta nem nőttek és a jövőben sem fognak nőni.

A költségvetést a közgyűlés több mint egyórás vita után 20 igen szavazattal, 5 nem ellenében fogadta el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!