Elindult Budapestre a második felújított metrószerelvény

Belföld, 2016.10.28

Elindította Budapestre a második, hat vagonból álló metrószerelvényt a Moszkva melletti üzeméből a magyar főváros M3 metróvonal szerelvényeinek felújítását végző orosz Metrovagonmas (Metrowagonmash) - derült ki a Logos PR által az MTI-hez pénteken eljuttatott sajtóközleményéből.

Az orosz vállalat teljes körűen felújította a szerelvényeket, amelyek várhatóan a jövő hét közepén érkeznek Budapestre. A Metrovagonmas és a BKV között aláírt szerződés keretében 222 metrókocsit újítanak fel.

A budapesti metró műszaki igényeinek megfelelően elvégzett felújítás a közlemény szerint 30 évvel hosszabbítja meg a vagonok szolgálati idejét, növeli a kocsik megbízhatóságát, könnyebbé teszi a javításukat, ezzel párhuzamosan pedig a fajlagos energiafogyasztásuk is csökken.

"A felújított vagonok megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak és az elektromos felszerelések biztonsági követelményeinek, továbbá megfelelnek az ökológiai és közegészségügyi követelményeknek és szabályoknak" - hangoztatta Oleg Liszjak, a vállalat kommunikációs osztályvezetője.

A metrószerelvény esztétikusabb külsőt kapott, lényegesen javultak a metróvezető munkakörülményei. Teljesen felújították az utasteret, a vezetőkabint és a vezetői pultot, a karosszériát, megváltoztatták az elülső vagonok arculatát és kicserélték az összes forgóvázat. A vezetési, a videó-megfigyelési és biztonsági rendszereket korszerűsítették.

A felújítás során a szerelvények modern és esztétikus dizájnt kaptak, az utasok pedig, köztük a mozgáskorlátozottak, kényelmesebb körülmények között utazhatnak. Az utastérben vízszintes és függőleges kapaszkodókat alakítottak ki speciális hőszigetelő borítással. Az utasokat folyadékkristályos (LCD) monitorok segítségével tájékoztatják, az utasteret LED lámpákkal világítják meg, az ajtók meghajtási rendszere csendes. A vagonokat automatikus tűzjelző és tűzoltó rendszerrel szerelték fel.

Az utastérben elhelyezett videokamerák képe a vezetőkabinban monitoron látható, a felvételek tárolhatók.

A BKV és a Metrowagonmash tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést. Az orosz cég 219,1 millió euróért végzi el a 37 - egyenként hat kocsiból álló - szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 30 év. Az orosz cég 33 hónap alatt végzi el a szerelvények felújítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!