Elmarad a péntekre tervezett demonstráció, de beperelhetik az önkormányzatot Orbán Hedvig ügyében

Belföld, 2022.01.07

Mint ismert, a Fidesz városi frakciója rendkívüli közgyűlést hívott össze péntek reggelre. A tervek szerint előtte civil kezdeményezésre demonstrációt tartottak volna, ám ez egyelőre elmarad, mert nem akarnak elé menni annak a jogi eljárásnak, amelyet az önkormányzat ellen indíthat a közművelődési dolgozók szakszervezete.

Szent-Györgyi Albert Agóra
Jelentős felháborodást váltott ki Szegeden az a döntés, melynek értelmében a Szent-Györgyi Albert Agóra jelenlegi igazgatója február 15-e után nem folytathatja munkáját az intézmény élén. A városi közgyűlés ugyanis decemberi ülésén úgy döntött, hogy a szegedi művelődési intézmények összevonása után új vezetőt, az eddig a siklósi várszínházat igazgató Balázs Csabát nevezik ki. A döntés szinte sokkolta a város polgárainak azon részét, akik ismerték és elismerték Orbán Hedvig eddigi munkásságát. Az Agóra vezetőjéről ugyanis szinte mindenki tudja, hogy kiváló szakember, korábban a Százszorszép Gyerekházat, átadása óta pedig Szent-György Albert Agórát irányította nagy megelégedésre.

Civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és információink szerint a petíciót már több mint ezren alá is írták. A hét elején még úgy nézett ki, hogy pénteken demonstrációt is tartanak az Orbán Hedvig melletti kiállás jegyében, de végül a rendőrségi bejelentést visszavonták a szervezők. Ez részben azért következett be, mert időközben pert fontolgat az ügyben a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete.

Kiss Ernő, a szakmai szakszervezet megyei elnöke elmondta: Egyelőre egy általuk megbízott ügyvéd szeretne egyeztetni a város vezetésével ebben az ügyben. Érvük leginkább az, hogy az igazgatói posztra kinevezett Balázs Csabának nincs meg a megfelelő szakmai végzettsége, illetve az előírt öt éves közművelődési gyakorlat is hiányzik az esetében. Amennyiben sikerül peren kívül megegyezni az önkormányzattal, abban az esetben a jogi eljárás folytatására nem lesz szükség, ám ennek elmaradása esetén a szakszervezet beperelheti a hivatalt.

Kiss Ernő hangsúlyozta, hogy mindez csak Orbán Hedvig beleegyezésével történhet, mert gondolniuk kell a jelenlegi igazgató jövőjére is. A szakszervezeti vezető úgy tudja, hogy az igazgató mindenképpen Szegeden szeretne maradni, és akkor is a városban vállalna munkát, amennyiben február 15-ével távozni kényszerül az Agóra éléről. Akkor ugyanis, ha a helyi közművelődésben szeretne elhelyezkedni, fontos lehet számára, hogy a városvezetéssel milyen viszonyt ápol, de egy per igen komoly árnyat vetne erre a kapcsolatra.

Közben a városi közgyűlés fideszes frakciója rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, amire borítékolható, hogy nem mennek el a Botka László polgármester mögött álló balliberális frakció tagjai. A péntek reggel nyolc órára meghirdetett közgyűlés ezért valószínűleg eredménytelenül zárul, de egy sajtótájékoztató keretében majd elmondhatják a Fidesz frakciójának tagjai, mit gondolnak a jelenlegi helyzetről.

Fotó: facebook.com
(Webrádió)

Címkék

Agóra Orbán Hedvig Kiss Ernő Szent-Györgyi Albert Agóra
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!