Elmarasztalta a Harruckern-ügy vádlottait a táblabíróság

Belföld, 2017.03.28

Jogerősen elmarasztalta a gyulai Harruckern János Közoktatási Intézmény korábbi igazgató-helyettesét és több tanárát a Szegedi Ítélőtábla kedden, mert 2007-2008-ban szabálytanul szervezetek érettségit nyújtó képzést az iskolában.

A táblabíróság hivatali visszaélés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek az iskola korábbi igazgató-helyettesét, és az elsőfokú bíróság által kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés helyett 100 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Az ítélőtábla nem látta szükségesének, hogy eltiltsa a férfit a közoktatási intézmény vezetői foglalkozása gyakorlásától.

A táblabíróság az első fokon pénzbüntetéssel sújtott pedagógusok esetében nem tartotta indokoltnak büntetés kiszabását, őket megrovásban részesítette.

Hegedűs István tanácsvezető bíró a táblabíróság döntésének indoklása során kifejtette, sajnálja, hogy az ügy eredetileg 24 vádlottjának többsége belefáradt az évekig tartó büntetőeljárásba, és tudomásul vette az elsőfokú ítéletet vagy később visszavonta fellebbezését.

Az iskola igazgatója 2007-ben és 2008-ban egy céggel felnőttképzési szerződést kötött, ez alapján a vállalkozás a képzési díjból személyenként, félévente 40 ezer forintot fizetett, az intézmény pedig az előírtnál rövidebb idő alatt biztosította a középiskolai tanulmányok elvégzését, majd ezt követően az érettségi vizsga megszerzésének lehetőségét.

A tanácsvezető bíró kifejtette, az iskola vezetői olyan oktatási formát választottak, melyet a jogszabályok nem tettek lehetővé. A képzés azonban sikeres volt, a diákok független vizsgabizottság előtt érvényes érettségit tettek. Az ügyben megvádolt pedagógusok pedig formálisan azzal követtek el bűncselekményt, hogy utólag a valósnál több óra megtartását rögzítették a naplókban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!