Először szállítottak ECMO-készülékre kapcsolt újszülöttet hosszabb úton Magyarországon

Belföld, 2021.06.03

Szegedről a budapesti Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetbe (Gokvi) vittek egy életveszélyben lévő újszülöttet, akinél úgynevezett ECMO-készüléket kellett alkalmazni.

A Gokvi csütörtöki tájékoztatása szerint ezzel a szakorvosaik elvégezték az első újszülöttkori hosszú távú ECMO-támogatott szállítást az országban.

Az úgynevezett ECMO gyakorlatilag egy "műtüdő",amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál.

Azt írták, a beavatkozás Szegeden történt egy olyan újszülöttön, akinél magzatvíz belégzése után súlyos állapot alakult ki, életmentésre volt szükség. Ez az újszülöttkori betegség olyankor alakult ki, amikor fertőzött magzatvíz jut a tüdőbe, súlyos károsodást okozva. A Szegeden született újszülött állapota a gépi lélegeztetés és korszerű gyógyszeres kezelés ellenére gyorsan romlott, az oxigénellátása csak ECMO-készülékkel volt biztosítható. Az újszülöttet ezt követően szállították Szegedről Budapestre a Gokvi szakemberei a Gyermekszív Központba.

A beavatkozás május 28-án volt, a riasztás után két gyermekszívsebész, egy aneszteziológus, egy műtősnő és egy pumpatechnikus asszisztens utazott Szegedre.

A csecsemő állapota néhány nap alatt stabilizálódott, szerdán már le lehetett venni az ECMO-készülékről, csütörtökön pedig áthelyezték az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikára.

Az intézet közleményében közölte azt is, hogy Magyarországon ez volt a második olyan újszülöttkori speciális szív-tüdő támogató eszközös kezelés, amely keretében súlyos újszülöttkori tüdőbetegségben ECMO-készüléket alkalmaztak. Néhány héttel ezelőtt volt az első ilyen alkalom, szintén a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjában, ugyancsak sikeresen.

Az újszülöttkori sajátosságok miatt, bár elsősorban a tüdő volt mindkét esetben beteg, az ebben a korosztályban használt ECMO-kezelés egyszerre pótolja a szív és a tüdő működését. Tekintettel a kettős szervpótlásra, ezeket az újszülötteket gyermekszívsebészeti központba kell szállítani, és amíg a tüdő nem gyógyul megfelelően, biztosítani kell ezt a kettős támogatást - írták.

Hozzátették: a szegedi csecsemő volt az első olyan újszülött, aki vidékről, hosszabb szállítással került az intézetbe. Egy újszülöttnél technikailag is bonyolultabb az ECMO, mint egy nagyobb gyereknél, a szállítási kockázat egy csecsemő esetében sokkal nagyobb lehet, így a földi szállítás volt a legbiztonságosabb, mert az egészségügyi csapat így könnyebben és biztonságosabban el tudta látni a beteget - ismertették.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja a hazai gyermekkardiológiai és gyermekszívsebészeti ellátás csúcsintézménye. Évente mintegy 500 gyermekkori szívműtétet, 250 katéterintervenciós beavatkozást és 120 katéterablációs kezelést végeznek. Az intézmény öt emeletét a műtői szint mellett egy 9 ágyas és egy 16 ágyas kettős intenzív osztály, illetve két, egyenként 16 ágyas gyermekkardiológiai/szívsebészeti osztály foglalja el - olvasható a közleményben.

A központ 2007-ben indította el a hazai gyermekkori szívtranszplantációs programot, 10 év alatt már több mint félszáz sikeres átültetést végeztek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!