Elszámoltatást, nyugdíjkorrekciót, szabad iskolákat ígért Gyurcsány Ferenc Salgótarjánban

Belföld, 2017.11.18

Elszámoltatást, szabad közoktatást, a társadalombiztosítás helyreállítását, nyugdíjkorrekciót, és olyan országot ígért Gyurcsány Ferenc szombaton Salgótarjánban, amely sokaknak reményt ad.

A DK országos választási programbemutató rendezvénye Salgótarjánban A Demokratikus Koalíció (DK) országos választási programbemutató nagyrendezvényén, a zsúfolásig megtelt József Attila Művelődési- és Konferenciaközpont színháztermében felállva, vastapssal köszöntötték mintegy hatszázan az ötödikként felszólaló elnököt, Gyurcsány Ferencet.

A volt miniszterelnök beszélt arról, hogy a bűn a rendszer építő eleme lett, "bűntől működik a nemzeti összezárás rendszere".

Függetlenné kell tenni az ügyészséget, a bíróságot, vissza kell venni a maffiaállam vezetőitől és kiszolgálóitól az ellopott közvagyont, fel kell mondani az oligarchákkal kötött földbérleti szerződéseket, és a visszavett közvagyonból legalább részben kárpótolni kell az Orbán-kormány által meghurcolt sok-sok ezer embert, mert nem maradhat sem büntetés, sem kárpótlás nélkül mindaz, amit az elmúlt hét évben elkövettek - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke azt ígérte: összehozzák Magyarországot, hogy a haza, a nemzet sokak, mindannyiuk reménysége, a felemelkedés országa legyen.

Mint ismertette, a DK olyan iskolát akar, amelyben van elég figyelem, sokszínűség, szabadság. Csökkentenék a jobban megfizetett pedagógusok terheit, és megszüntetnék a "kimondhatatlan nevű" KLIK-et, hogy a városok, a községek döntsék el, nekik milyen szellemiségű iskola kell.

Visszaállítanák az iskolakötelezettség 18 éves korhatárát is.

Gyurcsány Ferenc azt is elmondta, a Demokratikus Koalíció helyreállítja a társadalombiztosítást, felszámolja az egészségügyben uralkodó feudális viszonyokat, "hogy ne akkor kapjál többet, ha több a kapcsolatod, ha tudod a főigazgató úr telefonszámát".

A Gyurcsány-kormány által bevezetett nyugdíjkorrekciót újra kell kezdeni - szögezte le az elnök, hozzátéve: be kell vezetni a nyugdíjplafont, meg kell szüntetni "azt a gyakorlatot, amelyet szavazatvásárlási szándékkal tart fenn a Fidesz, hogy külföldön élő állampolgárok Magyarországra bejelentkezve magyar nyugdíjat kapnak", felül kell vizsgálni a rokkantnyugdíjakat, amellyel sokakat aláztak meg, meg kell teremteni az otthonápolást a legkiszolgáltatottabb idősek gondozására.

"Nem gondoskodni az idősekről, átlépni az ő nyomorúságuk fölött, egész egyszerűen embertelen. Ha ilyen a jobboldal, akkor ne sokat beszéljen az erkölcsi fennsőbbrendűségéről, beszéljen a hitványságáról" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Beszédében arra is kitért, hogy a jobboldal fél Budapesttől, de Budapest nem lehet bűnös város. Vissza kell adni a főváros becsületét, közvetlenül választott önkormányzatát, és a működéséhez szükséges forrásokat - tette hozzá.

Az ellenzéki párt vezetője azt mondta: ez egy kitűnő ország - is lehetne; ahhoz, hogy ez így legyen, másik kormány kell.

Gyurcsány Ferenc elmondása szerint "kicsit osztrák világot" szeretne, nyugalommal, éttermek teraszán üldögéléssel, reménnyel, hogy a gyerek tanulni tud, hogy a nagyit rendesen meg fogják gyógyítani.

Beszédét így zárta: Hozzuk már össze Magyarországot, magunkért, Európáért, a köztársaságért!

A rendezvényen Niedermüller Péter arról beszélt, hogy míg a kormány luxuskörülmények között él, a dolgozók bére alig tart hó végéig. László Imre, az egészségügyi kabinet vezetője szerint az egészségügy szétesett, és legalább félmillió embernek már háziorvosa sincs. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője azt hangsúlyozta: ahogy egész Magyarország, a vidék és a vidékfejlesztés is szétesett, a párt Sokak Magyarországa programja össze akarja hozni az országot.

Molnár Csaba ügyvezető alelnök egyaránt bírálta, hogy a kormány eladósította az országot az oroszoknak egy múlt században divatos erőműért, mint azt, hogy ellopták a magánnyugdíjakat vagy a trafikokat, "önök jobban tudják ezt a sort folytatni, mint ahogy Orbánék ebbe belegondolnak".

Megfogalmazta azt is, nem lesz ez mindig így, "fogják még ők bánni, hogy ez alatt a nyolc év alatt nem foglalkoztak a magyar börtönök túlzsúfoltságával".

A DK programbemutató rendezvénye előtt az Örömóda szólt a művelődési központban, az elnök beszéde után a Himnusz csendült fel.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

A DK országos választási programbemutató rendezvénye Salgótarjánban A DK országos választási programbemutató rendezvénye Salgótarjánban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!