Emmi: Magyarország elítéli a kopt keresztények elleni támadást

Belföld, 2017.05.26

Magyarország határozottan elítéli az "ártatlan emberek elleni gyáva brutalitást" - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel, hozzátéve, mély megrázkódtatással fogadták, hogy az egyiptomi kopt keresztény közösséget ismét támadás érte, ártatlan emberek, köztük sok gyermek életébe került az újabb erőszak

Az Emmi közleményében arra reagált, hogy huszonhárom ember - köztük sok gyerek - meghalt és huszonöt megsebesült kopt keresztények elleni pénteki fegyveres támadásban Egyiptomban, az ország déli részében fekvő el-Míneja tartományban. A kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor a támadók Adva városánál a Felső-Egyiptomba vezető úton tüzet nyitottak rájuk.

Az Emmi azt írta: Magyarország részvétét fejezi ki és együttérzéséről biztosítja az áldozatok hozzátartozóit, gyors felépülést kíván a sebesülteknek, továbbá kérdéssel fordul a nemzetközi közösséghez: "milyen messze mehet el a terrorizmus, meddig tűrjük még, hogy közösségeink folyamatos veszélyben legyenek"? A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, minden öt, vallása miatt üldözött emberből négy keresztény. A nemzetközi közösségek ezt "nem hagyhatják szó nélkül" - hangsúlyozták.

Közölték: a kormány most is kész orvosi segítséget nyújtani a rászorulóknak, támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja az egyiptomi kormányt a terrorizmus elleni harcban.

Felidézték, hogy az egyiptomi kopt keresztény közösség ellen folyamatossá váltak a terrortámadások. Mint írták, aggódva figyelik az eseményeket, amelyek ellen a leghatározottabban felemelik szavukat. Legutóbb a Kairótól mintegy 80 kilométerre lévő Tanta varosában a Szent György és az alexandriai Szent Márk székesegyházban a virágvasárnapi szentmisén történt robbantásos merénylet, a két támadásnak csaknem 50 halálos áldozata és száznál több sebesültje van. Tavaly december 11-én a kairói Szent Péter templomban 29-en vesztették életüket. Az akkori felajánlás eredményeként a sérültek közül két kopt asszony utókezelése ma is tart Magyarországon - ismertette a tárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!