Emmi: most béremelés van, a szocialisták alatt létbizonytalanság volt az egészségügyben

Belföld, 2017.12.07

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint az egészségügyi dolgozókat egyedül a szocialisták használták ki és csapták be; jelenleg béremelés van, a szocialisták alatt létbizonytalanság volt az egészségügyben.

A tárca csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az MSZP szerint nem történt valódi béremelés az egészségügyben. Szakács László frakcióvezető-helyettes a nap folyamán sajtótájékoztatón azt mondta: az ágazat dolgozóinak 12 százalékos emelést ígért a kormány, de egy részük - 15-16 ezer egészségügyi munkavállaló, köztük szakápolók, nővérek, műtősök - nem kapott egy fillért sem. Kiemelte: ők általában eddig is jóval kevesebbet kerestek a törvényben megállapított garantált bérminimumnál. Most, bár az alapjövedelem nőtt, az a kiegészítés, amely arra a szintre emelte volna a fizetésüket, hogy ne keressenek kevesebbet, mint a bérminimum, csökkent.

Az Emmi közleményében az áll: a szocialista kormányok idején "felháborítóan alacsony bérekért dolgoztatták, létbizonytalanságba taszították" az egészségügyi dolgozókat, elvettek tőlük egyhavi bért, több ezer ápolót és orvost üldöztek el a pályáról vagy az országból.

Kiemelték: az egészségügyi szakdolgozók alapbére 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal emelkedik, a tavalyi 26,5 százalékos béremelés után novemberben újabb 12 százalékos alapbéremelés történt.

Azt írták: a legalacsonyabb fizetésű, minimálbéren és garantált bérminimumom foglalkoztatott dolgozóknál azért nem érvényesül teljes mértékben a novemberi 12 százalékos emelés, mert az ő fizetésük a minimálbér és garantált bérminimum emelésével együtt mozog, így az ő bérük az elmúlt egy évben már kétszer is emelkedett. A tavalyi 26,5 százalékos emelés után még idén januárban is emelkedett, a minimálbéreseké 15 százalékkal, a garantált bérminimumosoké 25 százalékkal - tették hozzá. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a béremelés ebben a fizetési kategóriában januárban tovább folytatódik, mivel a minimálbér újabb 8, a szakmunkás-minimálbér pedig 12 százalékkal nő majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!