ENSZ-közgyűlés - Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatokat Palauval

Belföld, 2017.09.18

Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatokat Palauval, a külgazdasági és külügyminiszter szerint ez gazdasági vonatkozásban is fontos lépés.

Szijjártó Péter az ENSZ közgyűlésének 72. ülésszakán vesz részt New Yorkban, és a látogatás keretében megállapodást írt alá a diplomáciai kapcsolatok felvételéről Palauval.

A politikus az MTI-nek elmondta: 2011-ben hozott határozatot a köztársasági elnök arról, hogy Palauval és több csendes-óceáni szigettel diplomáciai kapcsolatot kell létesíteni, de ez mindeddig nem történt meg.

Úgy vélte, ennek pótlása azért is nagyon fontos, mert Palaunak van magyar vonatkozása: az egész térségben egyedüliként az egyik iskoláját Mindszenty József bíborosról nevezték el, ezért az ország "lelki kötődése" Magyarországhoz egyértelmű. Abban maradtak, hogy a Mindszenty-örökség alapján a kulturális és társadalmi kapcsolatok szintjén kezdik el az építkezést - közölte.

Szijjártó Péter kifejtette: ugyanakkor fontos területe a kapcsolatépítésnek a vízgazdálkodás is, ugyanis Palau egy olyan térségben fekszik, amely extrém időjárási körülményeknek van kitéve, ezért a vízgazdálkodási kérdések jelentős szerepet játszanak az ország életében.

Mivel a magyar vízgazdálkodási technológiákat a környéken már többen használják, így például Indonéziában, Palau számára is adnak ajánlatot a magyar technológiatranszferre - magyarázta a miniszter.

Hangsúlyozta: így a diplomáciai kapcsolatfelvételnek nemcsak az volt a célja, hogy a köztársasági elnöki határozatnak megfeleljenek, hanem gazdasági vonatkozása is lehet a jövőben.

A külügyminiszter továbbá találkozik a tádzsik külügyminiszterrel is.

Ezzel kapcsolatban elmondta: aláírják a beruházásvédelmi megállapodást, ami azért lényeges, mert az Európai Unió most készíti a Közép-Ázsia stratégiáját, miután az EU is felismerte a gazdasági együttműködés fontosságát a térséggel.

Mindebben Közép-Európának várhatóan fontos szerepe lesz, és a Közép-Európa és Közép-Ázsia közötti együttműködés egyik fontos közép-ázsiai lába Tádzsikisztán - közölte Szijjártó Péter.

Mint mondta, a mostani megállapodás lehetővé teszi a gazdasági kapcsolatok jogilag garantált formáját, és ennek nagy jelentősége lesz a vízgazdálkodás tekintetében.

Tádzsikisztánnak nagyon jelentős vízenergia-potenciálja van, de szinte semmit nem használ ki ebből, mert híján van a technológiának, ezért szeretne együttműködni Magyarországgal - mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint azért is lényeges az együttműködés Tádzsikisztánnal, mert az ország komoly határőrizeti feladatokat vállalt fel, tekintettel a térségben zajló migrációs hullámra. "Ha a világnak ebben a térségében is bárki elesik határvédelem szempontjából", annak Európára gyakorolt hatása rövid időn belül érezhető - fogalmazott. Hozzáfűzte: "bár távolinak tűnik tőlünk", Tádzsikisztán sikeres határvédelmi tevékenysége egész Európa biztonsága szempontjából fontos.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!