Enyhülhet a légszennyezettség Párizsban

Belföld, 2016.12.09

Párizsban várhatóan a hétvégén véget ér a tíz napja tartó fokozott légszennyezettség, de a hatóságok még a jövő héten is óvatosságra intenek.

"A szálló por koncentrációja általában csökken a hétvégén a kisebb forgalommal, és szél is jöhet, amely szétoszlathatja a szennyezettség egy részét" - mondta pénteken Amélie Fritz, a légszennyezettséget ellenőrző intézmény, az Airparif képviselője. A szakértő ugyanakkor a jövő hétre vonatkozóan is óvatosságra int a meteorológiai viszonyok miatt.

Az illetékes hatóságok a légszennyezettség miatt kedden páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást léptettek életbe Párizsban és környékén, és ezt péntekre is meghosszabbították. A fővárosban és a környező 22 településen az elmúlt húsz évben negyedik alkalommal vezették be az intézkedést, de ez az első alkalom, hogy több napra meg is hosszabbították. Ezzel párhuzamosan ingyenes a tömegközlekedés és a parkolás a városban.

Lyonban és Villeurbanne-ban péntektől léptette életbe a prefektúra ugyanezt az intézkedést, hogy megfékezze a szálló por koncentrációját, de Normandiában, és az Alpok és a Pireneusok ipari völgyeiben is magas légszennyezettséget mértek.

A helyszínen kiszabható 22 eurós büntetés ellenére az Airparif szerint az autósok többsége nem tartja be a korlátozást, s a gépkocsiforgalom alig 5-10 százalékkal csökkent az elmúlt napokban a megszokotthoz képest Párizsban, a reggeli órákban pedig a szokásos dugó tapasztalható a város körüli körgyűrűn.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!