EU-török csúcs - Elemző: jól látható egy kelet-nyugat ellentét a migrációs probléma kezelésében

Belföld, 2015.11.29

A vasárnapi EU-török csúcstalálkozón is erősen kirajzolódott egy unión belüli kelet-nyugat ellentét a migrációs probléma kezelését illetően - mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti Híradójában.

Kovács István úgy értékelte a csúcstalálkozó eredményét: az unió vezetői belátták, hogy Törökország nélkül a migrációs probléma kezelése nem lehetséges, de abban nem sikerült megállapodni, hogy mi az az áldozat, amit az EU hajlandó vállalni.

Az elemző szerint e tekintetben jól kivehető egy kelet-nyugat ellentét az unión belül: míg a keleti országok a határok védelmében látják a megoldást, addig a nyugati országok inkább közvetlenül átvennének bevándorlókat Törökországtól. Ezért a nyugati országok vezetői külön egyeztettek az átvétel részleteiről - tette hozzá.

Kovács István kiemelte: az nem egyértelmű, hogy ezekben a nyugat-európai országokban a társadalom a vezetők mögött áll-e ebben az ügyben. Tovább árnyalja a képet, hogy míg Görögország valószínűleg részt vesz ebben a programban, a migrációs szempontból nagyon hasonló helyzetben lévő Olaszország már kimarad belőle - jegyezte meg.

A vasárnapi, brüsszeli EU-török csúcstalálkozón arról született megállapodás, hogy anyagi segítség, vízummentesség és az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsításáért cserébe Törökország erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!