Fecskefészkek és fecskék díszítik mostantól az egyik szegedi fűtőművet

Belföld, 2020.05.28

Néhány hét alatt teljesen átalakult a Felsőváros II-es fűtőmű épületének külseje.

Fecskefészek fűtőmű
Két fiatalember ugyanis úgynevezett mural paint technikával lefestette az ipari létesítmény falait, és olyan alkotással tette gazdagabbá a környezetet, ami sokkal élhetőbb környezetet teremt a lakótelepen. A csütörtök délelőtti ünnepségen elhangzott, hogy újabb épületek válhatnak zöldebbé a közeljövőben.

A Szegedi Távfűtő Kft. elkötelezett a természeti környezet védelmében, és ahogy azt az utóbbi évek sorozatos technológiai és alternatív energetikai fejlesztései is mutatják, igyekszik károsanyag kibocsátását csökkenteni – mondta Kóbor Balázs a SZETÁV Kft, ügyvezető igazgatója az alkotás avató ünnepségén. Azt is hangsúlyozta, hogy a cég ezzel párhuzamosan egy élhetőbb környezet kialakítására is törekszik.

A SZETÁV Kft. azonban nemcsak a természeti környezet megóvását tekinti feladatának – azt valljuk, hogy az ipari üzemi környezetnek az épített és a társadalmi környezetünkre tett hatását is javítani kell – tette hozzá Kóbor. Mihálik Edvin az önkormányzat zöld város programért felelős tanácsnoka arról beszélt, miért fontos, hogy olyan madarak díszítik az épületet, melyek rendkívül veszélyeztetettek. Amíg ugyanis szinte minden ház tornácán ott voltak a fecskefészkek, a szúnyogok irtását nem vegyi úton végezték, hanem ezek a kis vadászok táplálkoztak a vérszívókkal, amivel nagy szolgálatot tettek az embereknek.

A SZETÁV a Mondolo Egyesülettel közösen egy hosszú távú projekt első állomásának tekinti a „fecskeházat”. Ennek neve Városmetamorfózis, melynek részeként a SZETÁV városszerte fellelhető fűtőműveit környező fás-bokros területeken további 32 odú is elhelyezésre kerül, költési helyet biztosítva egyéb városi madárfajoknak (vörösbegy, fülesbagoly, rozsdafarkú stb. ) is. Újabb épületek zöldülhetnek meg, de egyelőre még nem jelölték ki ezeket.

Marton Ákos és Vinkó Leó mostani művészi koncepciója szerint a szárnyaló fecskéknek csupán harmada kerül színes, realisztikus módon a „vászonra”, a fecskék nagyobb részben csak árnyékként, megfestetlenül, sziluettjüket mutatva kerülnek ábrázolásra: mintegy hiányukkal tűnnek fel. De nemcsak a fűtőműről hiányoznak a fecskék, hanem mindennapjainkból és a természeti környezetből is eltűntek 20 év alatt. Hathatós beavatkozás nélkül egyes előrejelzések szerint a 2020-as évek végére teljes mértékben hiányozni fognak a magyarországi ökoszisztémából.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!