Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Belföld, 2023.02.04

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.

A 2002-ben alapított Avidin Kft. fő célja új kis molekulák azonosítása, melyek daganatos, illetve központi idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos gyógyszerfejlesztések kiindulópontjai lehetnek. A cég a házon belüli gyógyszerfejlesztési programok mellett a gyógyszerkutatás területén, a különböző gyógyszerjelöltek elemzésének preklinikai szakaszában nyújt szolgáltatásokat és termékeket partnereinek, valamint molekuláris biológiai alapú diagnosztikai megoldásokat is fejleszt.

Puskás László elmondta, az Avidin Kft. talán az egyetlen olyan hazai kisvállalkozás, amely egyaránt rendelkezik kémiai és biológiai részleggel, illetve steril állatházzal.

A cég a Magyar Multi Program keretében nyert támogatást eszközbeszerzésre, illetve technológiai fejlesztésre. Vásároltak egy FACS-berendezést (Fluorescence-activated cell sorting), amely alkalmas - például a vérben lévő - sejtek megkülönböztetésére, annak alapján, hogy a felületükön található fehérjékhez milyen fluoreszcens molekulák kapcsolódtak. Az eljárás képes például kimutatni, hogy a több millió T-sejtből melyik az a néhány, amely találkozott már a koronavírussal, így egy újabb fertőzés esetén a sejtes immunitás aktiválódni tud - magyarázta a biológus.

Az Avidin kutatói szerették volna jobban megérteni ennek az immunfolyamatnak a molekuláris hátterét, ennek vizsgálatához pedig több sejtfelszínen található fehérje vizsgálatára van szükség. Ráadásul ezek a berendezések általában zárt reagenskészlettel dolgoznak, ami egyrészt behatárolja a lehetőségeket, másrészt kiszolgáltatottá teszik a diagnosztikai vállalkozásokat. Ezért döntött úgy a cég, hogy kémiailag új fluoreszcens reagenseket fejleszt. A folyamat során nemcsak a fluoreszcens festékeket kell létrehozni, hanem azokat az úgynevezett karokat is, melyekkel ezek a fehérjékhez kapcsolódnak. A pályázat keretében üzembe állított új berendezések egyaránt lehetővé teszik az alapanyagok kémiai szintézisét, elválasztását, tisztítását, a reagensek analitikáját és tesztelését - ismertette a fejlesztés részleteit az ügyvezető.

A kifejlesztett reagensek fő felhasználói várhatóan a humán onkológia, gyulladásos és fertőzéses megbetegedések területén működő diagnosztikai laboratóriumok lesznek - tudatta a kutató. Emellett az eljárást használó spektrális elválasztás rendkívül gyorsan fejlődő terület, így a közeljövőben nagy igény lesz magukra az új festékmolekulákra is, hogy ezek segítségével más vállalkozások saját reagenseket hozzanak létre - tette hozzá a szakember.

A beruházás - amely költségeiből 152,87 millió forintot feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatás fedezett - részeként napelemes rendszert is kiépítettek, így a vállalkozás energiaigényének egy részét megújuló forrásból fedezi majd.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint közvetve, illetve közvetlenül az alapító kutató tulajdonában álló, 29 alkalmazottat foglalkoztató Avidin Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 4,739 milliárd forint volt, ami több mint 12 százalékkal haladta meg a 2020-ast. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 1,329 milliárd, 2021-ben 928 millió forint volt.
(MTI)

Címkék

Avidin Kft. Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!