Felavatták az egri Sanatmetal oroszországi gyárát

Belföld, 2018.07.04

Felavatták az egri Sanatmetal Kft. csúcsminőségű ortopédiai és traumatológiai eszközöket gyártó új üzemét szerdán az oroszországi Obnyinszkban.

A 250 millió rubeles beruházással létrejött új, 1500 négyzetméteres gyár megvalósulását a Sanatmetal saját forrásából, illetve banki hitelekből finanszírozta. (Egy rubel árfolyama mintegy 4,40 forint.) A Sanatmetal technológiai transzfert hajt végre, orosz partnere pedig a piaci kapcsolatokat és az értékesítést szervezi.

A magyar tulajdonú középvállalkozás mintegy 24 ezer féle ortopédiai és traumatológia eszközt állít elő.

Az ünnepélyes átadáson Joó István, a külgazdasági és külügyminisztérium exportnövelésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a gyáravatást a magyar kormány jelentős fejleménynek értékeli az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban. Rámutatott, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2017-ben 30 százalékkal növekedett. Ezen belül a magyar kivitel értéke 20 százalékkal bővült, amiben jelentős szerepet töltenek be a gyógyszerek, az ortopédiai eszközök és a gyógyászati eszközök.

"A világtrendek azt mutatják, hogy az ilyen innovatív betegségmegelőző, diagnosztikai, gyógyító berendezésekre jelentős igény van a világon. Ezekbe a folyamatokba a magyarországi cégek is sikeresen kapcsolódnak be" - mondta a diplomata, hozzátéve, hogy az egészségiparban 150-nél is több exportőr is tevékenykedik Magyarországon.

Méltatta, hogy a Sanatmetal tavalyi árbevételének 15 százalékát kutatásra és fejlesztése fordította, megítélése szerint ez a siker záloga ebben a szektorban.

A magyar kormány számára az ilyen cégek rendkívül fontosak - mondta el Joó István telefonon az MTI-nek. Ismertetése szerint a Sanatmetal részt vett a nagy növekedési potenciállal rendelkező középvállalat-fejlesztési programban, amelynek keretében a vállalatok segítséget kapnak, egyebek között az exporttevékenységük fejlesztéséhez.

Kiemelte, hogy a Sanatmetal sikertörténete példaként szolgálhat mindazon kis- és középvállalkozás számára, amelyek a külpiacra lépést fontolgatják. A magyar vállalkozások számára rendkívüli lehetőségeket kínál az orosz piac és az eurázsiai egészségügyi együttműködés is - mutatott rá.

Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Anatolij Artamonov, Kaluga megye kormányzója, Alekszandr Krajevoj orosz egészségügy miniszterhelyettes és Farkas József, a Sanatmetal vezérigazgatója.

A Sanatmetal több mint 15 éve van jelen az orosz piacon. A vállalkozás traumatológiai, gerinc- és fogászati implantátumok, csípő- és térdprotézisek és műszereik innovatőre és minősített gyártója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!