Félmilliárdos reintegrációs program a romák lakta nyíregyházi Huszár-telepen

Belföld, 2014.09.02

Az Európai Unió támogatásával mintegy félmilliárd forint értékű társadalmi reintegrációs, az életkörülményeket jelentősen javító beruházási program valósult meg a döntően romák lakta nyíregyházi Huszár-telepen - mondta Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a felújított lakó- és közösségi épületek, utcák és terek átadási ünnepségén kedden.

Az önkormányzati vezető kiemelte, hogy a 489 millió forint értékű fejlesztéshez a település helyhatósága 459 millió forint uniós pályázati támogatást nyert, amely a költségek csaknem 94 százaléka. A rendelkezésre álló pénzből 82 szociális bérlakást, valamint a lakótelep bölcsődéjének, óvodájának és öregek otthonának épületét újították fel, illetve utakat, tereket, játszóteret építettek, korszerűsítettek, továbbá nonprofit szolgáltató szervezeteknek alakítottak ki helyiségeket.

Tizenkét nem lakott szociális bérlakást kívül és belül teljesen felújítottak, 70 otthon külső homlokzatát tették rendbe, szigetelték a födémszerkezettel együtt, valamint műanyagból készültre cserélték az ablakait, ajtóit. Néhány lakásnál tetőjavítást is végeztek, illetve szükség esetén átrakták a kéményeket. A bölcsőde, az óvoda és az öregek otthona ugyancsak kívülről szépült meg, szigetelést kapott.

Védőnői, rendőrségi és jogi szolgáltató szervezetnek külön-külön helyiséget alakítottak ki és rendeztek be. Szintén berendezett új helyiséget kapott a megalakult polgárőrség is. Közterületi kamera-rendszert ugyancsak kialakítottak a telepen, hogy elejét vegyék az esetleges rongálásoknak.

Új összekötő és elkerülő utat építettek továbbá a telep megközelíthetőségének javításához, illetve két útszakaszt újítottak fel.

Csorba Miklósné, a Nyíregyházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Huszár-telepi Polgárőrség elnöke az MTI-nek elmondta: a lakóterületen mintegy 2500 roma él. Az iskolába 64, a óvodába 85, a bölcsődébe 24 gyermek jár. Hangsúlyozta, hogy a telepen élő munkaképes korú emberek nagy többsége dolgozik, köszönhetően elsősorban a helyi közmunkaprogramoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!