Felújítják a szegedi jogi kar épületét

Belföld, 2017.07.26

Kormányzati támogatással 650 millió forintból felújítják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jogi karának épületét - közölte a felsőoktatási intézmény kancellárja szerdán Szegeden.

Fendler Judit a rekonstrukciót bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az egyetem az elmúlt időszakban jelentős uniós támogatást nyert el az oktatási, kutatási és tudományos kiválóság javítására, e forrás kisebb része fordítható azonban az infrastruktúra fejlesztésére.

Tájékoztatása szerint a jogi kar épületének felújítása az első olyan infrastrukturális beruházás, amely az állami költségvetés támogatásával történhet meg, és az intézmény több hasonló fejlesztést is előkészít, a többi között az egészségügyi és élettudományi képzés területén. Hozzátette: emellett korszerűsítenék az SZTE kollégiumait, a lézerközpont szomszédságában pedig tudományos-ipari parkot alakítanak ki.

Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára kifejtette, a kormány a tárca előterjesztésére 2015-ben döntött arról, hogy programot indít a jogászképzés megerősítése érdekében. Az ország versenyképessége szempontjából sem közömbös, hogy milyen tudású, képzettségű jogászok kerülnek ki az egyetemekről - jegyezte meg.

A kormány évente 500 millió fordít a jogászképzés színvonalának emelésére. Ennek felét ösztöndíjként a tehetséges hallgatók kapják, a másik részéből pedig a jogtudományi kutatásokat támogatják - közölte az államtitkár.

Balogh Elemér, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja elmondta, a kar 1882-ben emelt, eredetileg polgári leányiskolának szánt épülete az egyetlen olyan egykor bíróságként működő ingatlan az országban, ahol jelenleg jogi képzés folyik.

1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során az épület eredeti kupoláját lebontották. A hatvanas években egy újabb szinttel bővítették az épületet, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. A felújítás során visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, az épület udvarát befedik, ott új közösségi teret alakítanak, az udvar alatt pedig a tervek szerint egy 130 férőhelyes előadótermet hoznak létre - ismertette a rekonstrukció részleteit a professzor.

A felújításhoz a szegedi építési szabályzat módosítására van szükség, ezzel párhuzamosan készülhetnek el az év végéig a részletes tervek, majd a kivitelező kiválasztása után, a jövő nyáron kezdődhetnek el munkálatok - tudatta a dékán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!