Felújították a királyhegyesi katolikus templomot

Belföld, 2021.12.11

Uniós és hazai támogatással felújították a csaknem százéves királyhegyesi Szent Kereszt Felmagasztalása templomot, az épületet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök vasárnap hálaadó szentmise keretében áldja meg - tájékoztatta a Szeged-Csanádi Egyházmegye az MTI-t.

A templom korszerűsítése az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, hazai központi költségvetési forrásból, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia támogatásával, mintegy 89 millió forintból valósult meg - közölték.

A Csongrád-Csanád megyei, Makótól tíz kilométerre található Királyhegyes római katolikus templomát 1902-ben kezdték építeni, a munkálatok 1927-ben fejeződtek be. Sokáig ez a neogótikus stílusú épület volt a környékbeli tanyavilág egyetlen temploma.

A templomot 1969 és 1971 között részlegesen felújították, ám akkor átfogó állagmegóvás nem történt. Az elmúlt években Jánosi Szabolcs plébános több pályázatot nyújtott be a templom korszerűsítésére, ezek közül három sikeres volt, a korszerűsítés befejezéséhez szükséges, mintegy 20 millió forintot pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia biztosította.

A február végén kezdődött rekonstrukció során megtörtént a falak homlokzati- és belső, talajnedvesség elleni szigetelése, vakolatfelújítása, valamint festése. A liturgikus térben új burkolat került az aljazatbetonra, megújult az elektromos hálózat, padló- és a padfűtést alakítottak ki. Kicserélték a főbejárati ajtót, akadálymentesítették a bejáratot, térkőburkolattal látták el a főhomlokzat előtti területet. Megújult a kerítés, a szikkasztórendszer kiépítésével megoldódott a csapadékvíz elvezetése. A fűtéshez és az elektromos világításhoz szükséges energiát napelemek biztosítják. A rekonstrukció kivitelezője a makói M-Color 2009 Kft. volt.

Az apátfalvai és a királyhegyesi hívek adományaiból két új - Szent Józsefet és a kis Jézust, valamint Szent Ritát ábrázoló - szobrot állítottak. Restaurálták a templom hat régi szobrát, helyreállították a főoltárt, új szőnyegeket és sekrestyebútorokat vásároltak. Új misézőoltár, valamint új ambó - olvasóállvány - készült, mindkettő gránitból.

A közösség távlati tervei között az oltárok festése, illetve a mintegy 35 éve néma orgona javítása és hangolása szerepel - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!