Felújították a Szegedi Közlekedési Társaság több épületét

Belföld, 2022.02.24

Hat helyszínen, több mint félmilliárd forintból, uniós támogatással felújították a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) több épületét - közölte Mihálik Edvin, a Zöld város programért felelős tanácsnok csütörtökön, a szegedi villamosremízben tartott sajtótájékoztatón.

A Momentum politikusa azt mondta, a 400 millió forintos uniós támogatással és az önkormányzat 100 millió forintnyi saját forrásából megvalósított beruházás fő célja a fosszilis energia felhasználásának csökkentése volt.

Hasonló fejlesztések valósultak meg a városban más helyeken is a bölcsőde-, óvoda- és iskolaépületek, valamint orvosi rendelők korszerűsítésével. A szegedi közgyűlés pedig a közelmúltban döntött arról, hogy naperőműveket alakítanak ki a Szegedi Vízmű két telephelyén, hogy részben így fedezzék a cég energiaszükségletét - közölte a tanácsnok.

Majó-Petri Zoltán, az SZKT igazgatója a két és fél éves projekt részleteit ismertetve közölte, kicserélték a trolibuszmosó, illetve -javító csarnoknál az oldalfalak üvegburkolatát és az elöregedett fém-üveg nyílászárókat, az épületek teleszkópkapuit, valamint a lapos tetők szigetelését. Korszerűsítették a javítócsarnokkal egybeépült irodaház fűtési rendszerét is.

Hozzátette, a villamosremízben is elkészült a műhely, valamint a raktárépület tető- és homlokzatszigetelése, a nyílászárok cseréje és a fűtésrendszer korszerűsítése. Több helyszínen, így két végállomás épületénél - Tarjánban és Makkosházán - az elektromos energiaigény kiszolgálására napelemeket telepítettek, a meglévő kazánokat pedig hőszivattyús fűtőrendszerre cserélték.

A szakember kifejtette, a város elektromos közösségi közlekedését működtető cégnél további lehetőségek is lennének a megújuló energia felhasználására. A napelemek által előállított egyenáramot a szintén egyenárammal működő villamosok hasznosíthatnák. Ennek lehetőségét Nyugat-Európában már több helyen vizsgálják, mint mondta, bízik abban, az új uniós ciklusban egy ilyen projekt Szegeden is elindulhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!