Felvételi - Csaknem háromezer hallgatót vettek fel a győri Széchenyi István Egyetemre

Belföld, 2020.07.23

Csaknem háromezer elsőéves hallgatót vettek fel a győri Széchenyi István Egyetemre a szeptemberben induló képzésekre - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény a ponthatárok kihirdetése után csütörtök este az MTI-t.

A közlemény idézi Kovács Zsoltot, az intézmény főigazgatóját, aki szerint az átlagpontszámok tíz-tizenöt százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest, ami azt mutatja, hogy "jól felkészült fiatalok" kezdik meg tanulmányaikat.

Bízik abban - mondta -, hogy a magasabb ponthatárok hatására a lemorzsolódás kisebb lesz. Ez azért is fontos, mert az egyetem célja az, hogy minél többen szerezzenek diplomát. Tapasztalat szerint a cégek, intézmények keresik a Győrben végzett hallgatókat - emelte ki.

A közlemény szerint az Audi Hungaria járműmérnöki karon az angol nyelvű járműmérnök alap- és mesterképzés iránt a magyar és a külföldi hallgatók is érdeklődtek.

A gépészmérnöki, informatikai és villamosmérnöki karon minden szakot megfelelő létszámmal tudnak elindítani. A mérnökinformatikus szakon több mint 150 elsőéves lesz szeptembertől - írták.

Az építész-, építő- és közlekedésmérnöki kar megőrizte meghatározó súlyát az egyetemen, és nőtt az építészképzésre felvettek száma.

A Kautz Gyula gazdaságtudományi karra több mint hétszáz hallgatót vettek fel, ezzel a legtöbb elsőéves hallgató ezen a karon kezdi meg tanulmányait az egyetemen szeptembertől. A legtöbb hallgatót a gazdálkodás és menedzsment alapszakra vették fel.

A Deák Ferenc állam- és jogtudományi karon csaknem nyolcvan állami ösztöndíjas elsőéves hallgató tanul szeptembertől jogász szakon.

Az Apáczai Csere János karon az alapszakoknál a közösségszervezés és a nemzetközi tanulmányok esetében is növekedett az érdeklődés, ezért idén levelező munkarendben is indítanak nemzetközi tanulmányok képzést. A pedagógusképzésben az országosan is tapasztalható csökkenés ellenére stabil létszámú maradt a gyógypedagógia és tanító szak.

A művészeti karon nőtt a felvettek száma, az országosan hiányt jelentő szakokra - nagybőgő, oboa, fagott, mélyhegedű - is kerültek be hallgatók.

A mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszertudományi karon valamennyi alapszak és az osztatlan agrármérnök szak is elindul, több mesterszakkal együtt. A felvettek a tavalyinál magasabb pontszámokat értek el.

Az egészség- és sporttudományi karon az ápolás- és betegellátás szak ápoló szakirányán a többi hazai képzőhelyhez hasonló mértékű volt a csökkenés. A kar további erőfeszítéseket tesz az országosan hiányszakmának számító szülésznői hivatás népszerűsítésére is - írta közleményében a Széchenyi István Egyetem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!