Fidesz-KDNP: rendkívüli jogkörével visszaélve döntött Eger polgármestere a Senator ház eladásáról

Belföld, 2020.06.26

A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő veszélyhelyzetet, az abban biztosított rendkívüli jogkört és felhatalmazást kihasználva, azokkal visszaélve döntött a város polgármestere a Senator ház eladásáról - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának vezetője Egerben.

Oroján Sándor hangsúlyozta: "a helyi Fidesz-KDNP-frakciószövetség minden eszközzel igyekszik megakadályozni a város egyik ékszerdobozának, jelképének, családi ezüstjének kiárusítását, Eger privatizációpárti polgármesterének ámokfutását". A 300 éves, műemléki környezetben és műemléki védettség alatt álló Senator házat meg kell tartani a város, az egri emberek tulajdonában, ehhez azonban szükség van minden egri polgár támogatására - tette hozzá.

A frakcióvezető aláhúzta: számukra fontos az egriek vagyonának védelme. "El a kezekkel a Senator háztól, az nem eladó" - üzenik a polgármesternek azzal az online petícióval, aláírásgyűjtéssel is, melyet a frakciószövetség honlapján, az egripolgarokhaza.hu weboldalon indítottak. Emellett közgyűlési beadványban is követelni fogják az ingatlan értékesítésére vonatkozó rendelet visszavonását, mert a Senator ház sorsa nem politikai kérdés, hanem becsületbeli ügy - fogalmazott.

Oroján Sándor szerint Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) polgármester 180, "a közgyűlést megkerülő, egyeztetés, illetve szavazás nélküli határozatot hozott egrieket érintő, ám a vírussal össze nem függő kérdésekben" a járvány idején érvényes veszélyhelyzet során. A Senator házat érintő döntés ebben a sorban a 176., azaz "a városvezető az utolsó pillanatokat használta ki arra, hogy megpróbálja az egri vagyon egy komoly és szimbolikus részét eladni, privatizálni" - fűzte hozzá.

"Úgy tűnik, a baloldal semmit sem tanult és felejtett, semmit nem változott Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon óta, ma is ugyanazok a privatizátorok alkotják, akiket a magyar emberek egyszer már megelégeltek és elküldtek."

Újságírói kérdésre válaszolva Oroján Sándor jelezte: álláspontjuk szerint a város felelőssége köztulajdonban tartani az egriek épített örökségét, melyet bérbe lehet adni, de eladni nem szabad. Kitért arra is, hogy Mirkóczki Ádám a döntést nem indokolta, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt.-t bízta meg az adásvétel lebonyolításával.

Ugyancsak kérdésre reagálva a frakcióvezető közölte: számít arra, hogy a polgármester pénzhiányra hivatkozva igyekszik kiállni a határozat szükségszerűsége mellett. Ennek azonban ellentmond, hogy a megyeszékhely költségvetése 600 millió forint tartalékkal rendelkezik, míg "az előző városvezetés gazdálkodásának eredménye", hogy a tavalyról áthúzódó pénzmaradványként ezt további 2 milliárd forint egészíti ki - mondta.

Az ország jövő évi költségvetés-tervezete a helyhatóságok "kivéreztetésének" vádját is cáfolja, hiszen az ideinél 16 százalékkal magasabb támogatást irányoz elő az önkormányzatok működési kiadásainak finanszírozására. Ez 2021-ben csak Eger számára mintegy 400 millió forintos többletet jelent majd - zárta szavait a frakcióvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!