Fővárosi Közgyűlés - 1,9 milliárdos hitelt venne fel fürdőfelújításokhoz a BGYH

Belföld, 2016.02.12

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) 1,9 milliárd forintos hitelt venne fel három fürdő fejlesztéséhez - az erről szóló javaslatot jövő szerdán tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés.

Az 1,9 milliárd forintos összegű hitelből 1,2 milliárdot a Palatinus Fürdő főépületének rekonstrukciójára és téliesítésére fordítanának. Félmilliárd forintot a Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti korszerűsítésére, 200 milliót pedig a Paskál Strandfürdő téliesítésére használnának fel.

Az előterjesztés szerint a Palatinus Fürdő esetében a tervezett összköltség 2,2 milliárd forint, a Széchenyi Gyógyfürdő esetében 1,5 milliárd, míg a Paskál Strandfürdőben a tervezett munkálatok költsége 1,1 milliárd forint.

A Palatinus Fürdő főépületének rekonstrukciója során az eredeti állapotok visszaállítása a cél az oda nem illő épületrészek elbontásával, átépítésével - olvasható.

Mint írták, az egész éves üzem két részen valósulhat meg a jövőben: a kültéri termál- és úszómedencék mellé egy wellness egység épül.

A főépület eredeti Janáky-féle állapotának visszaállítása mellett egy új alagsori wellness-funkció kialakítása szerepel a tervekben, a szükséges kiegészítő terek megvalósításával: fűtött öltözők, fittnesz-terem, büfé, iroda, gyógyászati és kiszolgáló egységek.

A beruházás fő célja, hogy az épület illeszkedjen a Margitsziget új arculatához, szerves része legyen a közelgő hazai rendezésű vizes világbajnokságnak - olvasható a javaslatban.

A Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti korszerűsítése kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy egy esetleges leállás, üzemzavar napi 10 millió forint bevételkiesést jelentene. "A működési kockázat magas fokú, ezért a beruházás tovább nem halasztható" - áll az előterjesztésben.

A Paskál Strandfürdő téliesítése kapcsán arról írtak, hogy az egész évben működő termálfürdő és a tanmedence kialakítása a korábbi strandfunkció megtartásával szervesen illeszkedik a BGYH stratégiai tervébe, mivel erősíti a társaság piaci pozícióját és növeli a fürdő és a BGYH jövedelmezőségét.

A Dagály Fürdő "üzemeltetésének elvesztéséből" származó veszteséget a BGYH az éves nyitva tartással, valamint a gyógyászati szolgáltatások "áthelyezésével részlegesen képes kompenzálni".

A javaslat szerint a strand jelenleg kis mértékű veszteséget termel üzemi szinten, az éves működés révén stabilan nyereséges üzemeltetés várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!