Fővárosi Közgyűlés - A főváros megszerezné a Rác fürdő és hotel tulajdonjogát

Belföld, 2018.02.21

A fővárosi önkormányzat meg kívánja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárás során.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jegyezte indítvány elfogadásával határozatban mondta ki: a Rác fürdő mielőbbi megnyitásáért kifejezi azon szándékát, hogy a fővárosi önkormányzat a fürdő és a hotel teljes és egységes tulajdonjogát megszerezze.

Az egyhangúlag megszavazott döntéssel a testület felkérte Tarlós Istvánt, gondoskodjon arról, hogy megtegyék az ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséért szükséges intézkedéseket, és a felszámolási eljárás alakulásának függvényében terjessze a döntési javaslatokat a Fővárosi Közgyűlés elé.

A szavazás előtti vitában Bagdy Gábor közölte, az ügyben a felszámoló mostanra készítette el a hitelezői igényeket, a fővárosnak pedig ezek alapján lehetősége nyílik a tulajdonszerzésre.

Gy. Németh Erzsébet (DK) helyesnek nevezte, hogy a város próbálja rendezni a fürdő sorsát, ugyanakkor a főpolgármesternél rákérdezett arra is, igazak-e azok a hírek, amelyek Mészáros Lőrinc Gellért fürdőben tervezett tulajdonszerzéséről szólnak.

Tarlós István válaszában azt mondta, ha hasonló komolyan felmerülne, akkor azt először tőle fogja hallani az ellenzéki politikus.

A főpolgármester Tokody Marcell (Jobbik) kérdésére kijelentette, a jelenlegi városvezetésnek minden esélye megvan, hogy a főváros tulajdonában tartsa a Rác fürdőt.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója felszólalásában közölte, amennyiben Budapest válik a fürdő tulajdonosává, hitelből újíthatja azt fel, az ahhoz kapcsolódó szállodát pedig közvetlenül vagy pályáztatás útján üzemeltetné.

Horváth Csaba (MSZP) szintén egyetértett az előterjesztéssel, azonban a jelenlegi városvezetést, elsősorban Bagdy Gábort hibáztatta, amiért a fürdő nem kezdhette meg a működését 2010 után.

Tarlós István válaszában védelmébe vette helyettesét, hangsúlyozva, hogy sok más területhez hasonlóan a Rác fürdő ügyét is Bagdy Gábor "tette tisztába".

Az elfogadott előterjesztésben emlékeztettek, hogy a főváros 2015. június 23-án döntött arról: a Rác fürdő és hotel projekt ellehetetlenülése következtében az általa megszerzett követelés érvényesítéséért, a létrejött eredmény mielőbbi hasznosításáért, valamint a további állagromlása megakadályozásáért felszámolási eljárást kezdeményeznek a Rác Nosztalgia Kft.-vel és a Rác Beruházó Kft.-vel szemben. A kormány a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezése alapján mindkét társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodási szervezetté nyilvánította, és a Fővárosi Törvényszék elrendelte az adós társaságok felszámolását. Felszámolóként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölték ki. A felszámolásban a törvényi határidőben a fővárosi önkormányzat érdekkörébe tartozó valamennyi hitelezői igényt bejelentettek.

Kiemelték: a fővárosi önkormányzatnak továbbra is célja, egyben kötelezettsége - a tulajdonában álló társaságok útján -, hogy a felszámolási eljárás során az engedményezéssel megszerzett követelést érvényesítse, és meghozza a Rác fürdő és hotel mielőbbi megnyitását elősegítő döntéseket.

Ha ez a cél a követelés felhasználásával a felépítmények tulajdonjogának megszerzésével érhető el, szükséges a döntési javaslatok előkészítése, hogy a felszámolás során a fővárosi önkormányzat érdemi ajánlatot tehessen - írták az elfogadott javaslatban.

Kifejtették: a főváros úgy szerezheti meg a Rác fürdő és a hotel felépítményét, ha a felszámoló által indított pályázaton közvetve vagy közvetlenül ajánlatot tesz a megvásárlására.

A javaslat szerint várható, hogy a felszámoló a közeljövőben megkezdi az ingatlanok értékesítését, ezért - mint írták - a fővárosi önkormányzatnak meg kell vizsgálnia és döntésre elő kell készítenie a létesítmények mielőbbi megnyitásáért szükséges lépéseket, elsődlegesen a felépítmények tulajdonjogának megszerzése útján.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!