Fővárosi Közgyűlés - A Rác fürdőről is tárgyalhatnak jövő szerdán a képviselők

Belföld, 2018.02.16

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán tárgyalhatja azt az előterjesztést, amelyben a Rác fürdő és a hotel épülete tulajdonjogának felszámolási eljárásban történő megszerzésére tesznek javaslatot.

A Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jegyezte - a budapest.hu oldalon közzétett - indítvány elfogadásával a testület határozatot hozhat arról, hogy a Rác fürdő mielőbbi megnyitása érdekében kifejezi azon szándékát, hogy a fővárosi önkormányzat a fürdő és a hotel teljes és egységes tulajdonjogát megszerezze.

A döntéssel felkérhetik Tarlós Istvánt, hogy gondoskodjon az ingatlanok tulajdonjogának megszerzése érdekében szükséges intézkedések megtételéről, és a felszámolási eljárás alakulásának függvényében a döntési javaslatokat terjessze majd a Fővárosi Közgyűlés elé.

Az előterjesztésben emlékeztettek, hogy a főváros 2015. június 23-án döntött a Rác fürdő és hotel projekt ellehetetlenülése következtében az általa megszerzett követelés érvényesítése, a létrejött eredmény mielőbbi hasznosítása, valamint a további állagromlása megakadályozása érdekében a Rác Nosztalgia Kft.-vel, és a Rác Beruházó Kft.-vel szembeni felszámolási eljárás megindításáról.

A kormány a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezése alapján mindkét társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodási szervezetté nyilvánította, és a Fővárosi Törvényszék elrendelte az adós társaságok felszámolását. Felszámolóként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölték ki. A felszámolásban a törvényi határidőben megtörtént valamennyi, a fővárosi önkormányzat érdekkörébe tartozó hitelezői igénybejelentés.

A javaslatban kiemelték: a fővárosi önkormányzatnak továbbra is célja, egyben kötelezettsége - a tulajdonában álló társaságok útján - a felszámolási eljárás során az engedményezéssel megszerzett követelés érvényesítése, a Rác fürdő és hotel mielőbbi megnyitását elősegítő döntések meghozatala.

Ha ez a cél a követelés felhasználásával a felépítményeken való tulajdonjog megszerzésével érhető el, úgy szükséges, a döntési javaslatok előkészítése annak érdekében, hogy a felszámolás során a fővárosi önkormányzat érdemi ajánlatot tudjon tenni - írták.

Mint kifejtették, a főváros úgy tudja megszerezni a Rác fürdő és a hotel felépítményét, ha a felszámoló által indított pályázaton ajánlatot tesz közvetve vagy közvetlenül annak megvásárlására.

A javaslat szerint várható, hogy a felszámoló a közeljövőben megkezdi az ingatlanok értékesítését, ezért - mint írták - a fővárosi önkormányzatnak meg kell vizsgálnia és döntésre elő kell készítenie a létesítmények mielőbbi megnyitása érdekében a szükséges lépéseket, elsődlegesen a felépítmények tulajdonjogának megszerzése útján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!