Fővárosi Közgyűlés - Lengyel-magyar barátság emlékhely jöhet létre Budafokon

Belföld, 2017.12.06

A Fővárosi Közgyűlés szerdán támogatta egy lengyel-magyar barátságot ábrázoló emlékhely létrehozását Budafokon.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) Józsefváros polgármestere előzőleg azt kezdeményezte, hogy a kerületében állítsanak szobrot a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnöknek. A kormánypárti politikus az előterjesztés vitájában jelentette be, hogy az emlékműállítás jogát átruházná Budafokra.

Az MSZP nevében Szaniszló Sándor helytelenítette a szoborállítás tervét, szerinte ugyanis Kaczynski olyan vitatható politikai személyiség, akinek történelmi érdemei ma még nem egyértelműek. A szocialista politikus azt indítványozta, hogy Kaczinsky helyett Józef Pilsudskinak, a második lengyel köztársaság első államfőjének emeljenek szobrot.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) Hegyvidék polgármestere erre válaszolva arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy kerülete már tervbe vette egy Pilsudski-szobor felállítását, ezért azt kérik, hogy azt másik kerületben ne valósítsák meg. A kormánypárti képviselő felszólalására Szaniszló Sándor visszavonta írásban is benyújtott javaslatát.

A vitában Karácsony Gergely (Párbeszéd) Zugló polgármestere azt javasolta, hogy Kaczynski helyett annak a lengyel ellenzéki aktivistának állítsanak szobrot, aki az országában zajló antidemokratikus folyamatok ellen tiltakozva októberben felgyújtotta magát. Az ellenzéki képviselő indítványát nem támogatta a közgyűlés.

Az utolsóként megszólaló Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) Budafok polgármestere közölte, kerületében a Duna-parthoz közeli Hajó utca környékén alakítanak ki egy új parkot, ebben kaphat helyet egy lengyel-magyar barátságot ábrázoló emlékhely, amely a szmolenszki katasztrófára is megemlékezik. A kerület vezetője szerint Lech Kaczynski az utóbbi alkotáson jelenne meg, de nem főszereplőként.

A képviselők a módosított javaslatot végül 18 kormánypárti igen szavazattal, 9 ellenzéki tartózkodás mellett fogadták el.

Kocsis Máté eredeti javaslatában úgy fogalmazott, hogy Lech Kaczynski a magyar-lengyel sorstársi közös építkezés egyik kiemelkedő alakja volt, szerepe vitathatatlan a kommunizmus utáni demokratikus Lengyelország létrehozásában, a magyar nemzeti iránti barátsága révén "mi, magyarok is hálával tartozunk munkásságáért".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!