Fülöp Attila: 21,8 milliárd forint jut felzárkózási programokra

Belföld, 2018.07.13

Országos szinten 21,8 milliárd forint áll rendelkezésre különböző felzárkózási programokra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalmán pénteken.

Fülöp Attila a helyi romaintegrációs program nyitórendezvényén elmondta, a korábban erre a célra fordított, a helyi közösségek által hasznosított összegeknek köszönhetően 2012 és 2016 között 500 ezerről 385 ezerre csökkent a mélyszegénységben élők száma Magyarországon.

A kormány elkötelezett az iránt, hogy - például a porcsalmaihoz hasonló pályázatokon keresztül - segítse a vidéket, a vidéki életet, illetve az ott élő, rászoruló emberek felzárkózását - tette hozzá az Emmi államtitkára.

Kitért arra, jelenleg mintegy 780 millió forintos összeggel tíz olyan pályázat zajlik Porcsalmán, amely több területen segíti a 2800 lelkes község fejlődését, élhetőbbé tételét. A támogatások csak az "üzemanyagot" jelentik, az, hogy ez hogyan hasznosul, a helyben élők, az önkormányzat, a szociális dolgozók és a program résztvevőinek együttműködésén múlik - tette hozzá.

Fülöp Attila azt mondta: ahhoz, hogy ez a közösségi munka eredményes legyen, arra van szükség, hogy a résztvevők ne versenytársnak nézzék egymást, hanem egyetlen cél, az élet jobbá tétele motiválja őket.

Megjegyezte, a szociális munka lényege a közösség segítse, amihez elkötelezettség, nagylelkűség és bátorság is kell.

Az államtitkár az inárcsi hivatalban szerdán történt gyilkosságra utalva azt mondta, az áldozat, a családsegítőként dolgozó asszony is másokon segített, mások életét próbálta jobbá tenni.

"Az ő halálesete és családjának gyásza nemcsak Inárcsnak, Magyarországnak, hanem az egész szociális szakmának a gyásza" - jelentette ki Fülöp Attila, hozzátéve, a hivatali dolgozót az Emmi a saját halottjának tekinti.

Kanyó Imre, Porcsalma Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, a 200 millió forint értékű pályázat keretében a település roma szegregátumainak egyikében szolgáltatóházat alakítanak ki, amelyben mosási és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak a rászorulók számára, továbbá kondiparkot és játszóteret alakítanak ki. A programba bevont 123 ember számára egyéni fejlesztési programot készítenek, a munkanélküliek és a közmunkások elhelyezkedésének segítésére pedig gyárlátogatásokat szerveznek a környező települések üzemeibe.

Az önkormányzat a támogatásból - lakások felvásárlásával - bérlakásokat alakít ki 32 ember számára, valamint a program megvalósítási ideje alatt több szabadidős és családi programokat szervez a résztvevők számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!