Gulyás: a legfőbb ügyészt érintő javaslat csak az eddigi szabályozás pontosítása

Belföld, 2021.10.14

A legfőbb ügyész megválasztásának világos szabályai vannak, ezen semmit nem változtat a most benyújtott javaslat - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Gulyás Gergely kifejtette: a baloldali sajtóban álhírterjesztés zajlik, mert "teljesen világos szabályai vannak a legfőbb ügyész megbízatása keletkezésének, a legfőbb ügyész megválasztásának", és ezeket a kormány frissen benyújtott javaslata egyáltalán nem érinti.

A miniszter kiemelte: a legfőbb ügyészt eddig is kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés, és hogyha egy megbízatás kétharmados többséggel keletkezik, a megszüntetésére is csak így van lehetőség. Ez utóbbit tartalmazta a jelenlegi törvénymódosítás - mutatott rá.

Hangsúlyozta: ez egyébként valamennyi közjogi tisztségviselő esetében így van, "tehát amilyen többséggel keletkezik valakinek a megbízatása - a legfőbb ügyésznél ez eddig is kétharmados volt -, ugyanolyan többséggel lehet megszüntetni is a megbízatást. Az a pontosítás, amelyet az előterjesztés tartalmaz, az eddig is létező alkotmányos gyakorlatot foglalja jogszabályba - magyarázta Gulyás Gergely.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!