Gyógyszerészeti intézet: biztonságos a gyógyszerellátás Magyarországon

Belföld, 2017.06.06

Biztosított a gyógyszerellátás, nincs általános gyógyszerhiány Magyarországon - tudatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint ugyanakkor egyes termékeknél előfordulhat átmeneti hiány, amelynek oka nem magyar, hanem uniós jelenség (gyógyszergyárak összeolvadása), illetve "az indokolatlan gyógyszerfelvásárlás".

Azt írták, hogy a magyar gyógyszerellátás biztonságát szolgálja az elmúlt években hozott két új jogszabály: az egyik biztosítja, hogy 2013 óta a hazai készletek csak akkor kerülhetnek exportra, ha a gyártók a magyarországi ellátási igényeket már kielégítették, a másik folyamatosan nyomon követhetővé tette a gyógyszerellátási nehézségeket.

Kitértek arra, hogy a karácsony körüli agyhártyagyulladás miatti haláleset következtében irreális mennyiségű felvásárlás következett be, ez a közlemény szerint példa a "pánik" következtében kialakuló gyógyszerhiányra. Akkor tömeges oltások történtek, amelyek emlékeztető oltásai még ma is további felvásárlásokat és hiányt okoznak.

A Demokratikus Koalíció kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a szakemberek szerint ugyan többféle gyógyszer van ma forgalomban, mint tizenöt éve, mégis nagyobb a hiány, mint akkor.

A párt szerint eltűnt egy olyan vérnyomáscsökkentő is, amelyiknek egyáltalán nincs helyettesítője, miközben több tízezer beteg erre a készítményre lett beállítva.

Hozzátették, hogy gond van egy agyhártyagyulladás elleni gyógyszerrel is, amely szintén nem kapható, csak külföldről lehet behozni, olykor több tízezer forintos áron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!