Gyógyszertárakat nyit a Szegedi Tudományegyetem

Belföld, 2022.03.01

A biztonságos és magas színvonalú gyógyszerellátás érdekében kettő, közvetlenül a lakosságot kiszolgáló gyógyszertárat nyit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Rovó László rektor, a déli klinikaparkban található Centrál gyógyszertár keddi megnyitóján elmondta, a felsőoktatás átalakításával új lehetőségek nyíltak az intézmény előtt.

A fenntartóváltás megteremtette a feltételeit annak, hogy az egyetem vállalkozóként is megjelenjen a régióban. A folyamat egyik első lépése a két közforgalmú gyógyszertár megnyitása - közölte a professzor.

Fendler Judit kancellár kifejtette, a déli klinikaparkban - ahol a fekvőbeteg-ellátás 60-65 százaléka történik -, illetve a naponta több száz pácienst fogadó szakrendelőben kialakított patikák elsősorban a betegek kényelmét és biztonságát szolgálják. Ugyanakkor új lehetőségeket teremtenek a gyógyszerészképzésben, a betegedukációban is, és nem utolsósorban bevételt és hasznot termelnek az intézménynek.

Bodó Gabriella intézetvezető főgyógyszerész felidézte, az 1990-es években az országban elsők között Szegeden indult el a betegre szabott gyógyszerosztás, és jelentek meg gyógyszerészek és gyógyszerész-asszisztensek a klinikákon.

Jelenleg az ellátástól függően, 50-100 ágyanként dolgozik egy klinikai gyógyszerész az intézményekben. A szakemberek a betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadás mellett aktív részesei a terápia kialakításának, majd segítik útmutatásaikkal az otthonukba távozó pácienseket - közölte a főgyógyszerész.

E folyamat folytatása a klinikán, illetve a szakrendelőben kialakított közforgalmú gyógyszertár megnyitása, ahol a szakemberek olyan speciális betegcsoportokat látnak el, akikkel más patikákban nem vagy csak nagyon ritkán találkoznak az ott dolgozók - mondta Bodó Gabriella.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!