Handó Tünde: a bíróságok a rend képviselői

Belföld, 2017.04.27

A bíróságok a rend megjelenítői és képviselői, a nyugodt ítélkező munka feltételeit pedig a bírósági szervezetnek kell megteremtenie - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Nyíregyházán.

Handó Tünde a Nyíregyházi Törvényszék tavalyi munkáját értékelő összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón elmondta, bárkinek, aki a bírósághoz fordul, azt kell éreznie, hogy a bíróságon "rend, nyugalom és biztonság" van.

A biztonság egyrészt a bíróságon dolgozók és az ügyfelek fizikai biztonságát jelenti, másrészt azt, hogy az ide forduló állampolgárok ügye olyan helyre kerül, ahol azt a törvényeknek megfelelően, a jogszabályok szerint ítélik meg - fogalmazott az OBH elnöke.

Mint mondta, fontos ragaszkodni ahhoz, hogy a bíróság egy jogalkalmazó szerv, amely a jogot és nem az érzelmeket alkalmazza a tényekre, szavai szerint ez adhatja meg az emberek bizalmát a bíróságok iránt.

Nagyon sokan igyekeznek a bírók, a bíróságok működését, az ügyek alakulását nem jogeszű módon is befolyásolni - utalt a médiában közzétett esetekre az OBH elnöke. Kifejtette, különféle demonstrációkkal "töltik meg" a bírói termeket, személyükben fenyegetik a bírókat akár az internetes portálokon is, így a jelenséggel teendője van a bírósági szervezetnek.

Az OBH-nak és a bírósági elnököknek elsősorban az a dolga, hogy a nyugodt ítélkező munkához biztosítsák a feltételeket - közölte Handó Tünde. Hozzátette, ezt sokszor nem könnyű megvalósítani, mivel akár a büntető, akár a polgári ügyekben rendkívül komoly érdekek ütközhetnek a bíróságokon, milliárdos követelésekről, bűnszervezetek felszámolásáról lehet szó, vagy több tíz éves szabadságelvonások forognak kockán.

Ezek az ügyek komoly egzisztenciákat érintenek, egyes érintettek minden eszközt felhasználnak annak érdekében, hogy ügyük számukra megfelelő módon fejeződjön be, ennek azonban a leghatározottabban ellen kell állni - rögzítette a bírósági hivatal elnöke.

Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke beszámolójában hangsúlyozta, a megyei bírói szervezet komoly és nagy munkát végzett 2016-ban. A nyírségi törvényszékre, valamint az illetékessége alá tartozó helyi és különbíróságokra tavaly 81 066 peres és nemperes ügy érkezett, ami az országos ügyérkezés 5,9 százaléka. A befejezett ügyek száma ennél valamivel magasabb, 82 137 volt és 12 793 ügy maradt folyamatban.

A meghozott ítéletekkel szembeni fellebbezések aránya átlagosan 9,6, a hatályon kívül helyezés aránya pedig 4,84 százalék volt, ezekről az adatokról az OBH elnöke is elismerően szólt.

Nyakó Zsuzsanna az infrastrukturális fejlesztésekre kitérve elmondta, beruházásokra csaknem 258 millió forintot fordítottak a törvényszék illetékességi területén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!