Harmincmillió forintot kap a hercegkúti német nemzetiségi iskola

Belföld, 2020.06.19

Harmincmillió forinttal támogatja a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola felújítását a magyar kormány - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Harmincmillió forintot kap a hercegkúti német nemzetiségi iskola Soltész Miklós kiemelte: az elmúlt tíz évben megnyolcszorozódott a helyi vagy országos nemzetiségi önkormányzatok által működtetett köznevelési intézmények száma, ma 91 óvodát, általános és középiskolát tartanak fenn, ezek fontos szerepet töltenek be identitásuk, nyelvük és kultúrájuk megőrzésében.

A német nemzetiség csaknem 60 oktatási intézmény fenntartásában vállalt szerepet, ezek közé tartozik a hercegkúti általános iskola és óvoda - tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta: a korábbi nemzetiségi törvény is példaként szolgálhat Európa minden országa számára, a nemrég elfogadott módosítások pedig további lehetőségeket adnak a nemzetiségeknek.

Soltész Miklós megemlítette, hogy Hercegkút német közössége korábban csaknem 30 millió forintot fordíthatott a római katolikus templom felújítására, most pedig az út szélén állított keresztek megújítására nyertek el több mint kétmillió forintot, ami azt bizonyítja, hogy a német nemzetiségi kultúra fenntartása mellett nagy figyelmet fordítanak hitük megőrzésére is.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a parlament európai ügyek bizottságának elnöke kifejtette: ahogyan Magyarország kezeli a területén élő nemzetiségeket, példaként szolgálhat más országok számára, akár a magyar kisebbséget érintő hozzáállásban is.

Úgy fogalmazott: Zemplén nemzetiségek tekintetében "Magyarország kicsinyített mása", hiszen a helyi németek, szlovákok, ruszinok, cigányok példát mutatnak abban, hogy miként lehet békében, egymást erősítve dolgozni. Hozzáfűzte: a nemzetiségi önkormányzatok sokat segítenek a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítésében is.

Rák József (független), Hercegkút polgármestere elmondta, a kormányzati támogatásból elsősorban energetikai felújítást végeznek az iskola épületén, amely magában foglalja az óvodát és a helyi közétkeztetést biztosító konyhát is.

Hozzátette: a nekik megítélt 30 millió forintot kiegészíthetik egy hercegkúti elszármazott özvegye, Stumpf Márta 50 millió forintos felajánlásával. Így elvégezhetik az intézmény teljes belső felújítását, amire utoljára 1985-ben volt példa. Ennek során teljes burkolatcserét hajtanak végre, felújítják a villamos hálózatot, szigetelik az épületet, és épül vizesblokk is. Az iskolába és óvodába összesen csaknem 100 gyerek jár, 12 pedagógus gondoskodik róluk.
(MTI)

Galériánk

Harmincmillió forintot kap a hercegkúti német nemzetiségi iskola Harmincmillió forintot kap a hercegkúti német nemzetiségi iskola
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!