Harmincnyolc oktatási intézmény kapott Minősített Tehetséggondozó Műhely címet

Belföld, 2017.05.31

Harmincnyolc oktatási intézmény kapott Minősített Tehetséggondozó Műhely (MTM) címet; az erről szóló oklevelet Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára és Ekler Gergely, az Új Nemzedék Központ (ÚNK) ügyvezetője adta át az intézmények vezetőinek, képviselőinek szerdán Budapesten.

Illés Boglárka köszöntőjében kiemelte: a tehetségeket támogató és fejlesztő pedagógusok nélkül nem képzelhető el tehetséggondozás. Úgy fogalmazott: "egyetértek azzal, hogy nincsenek tehetségtelen emberek, legfeljebb tehetségeket kevésbé támogató környezet". Az MTM címet elnyerő intézmények bizonyították, hogy példaértékűen képesek a tehetség kibontakozását segítő környezetet teremteni - tette hozzá.

A helyettes államtitkár kitért arra: a tehetséggondozás társadalmi elfogadottságát jelzi, hogy évről évre egyre többen, tavaly 350 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Programnak. Hozzátette: jövőre az ideinél 300 millió forinttal többet, 3,1 milliárd forintot fordít a kormány a tehetségek támogatására, ami hétszerese a 2009-ben tehetséggondozásra szánt összegnek.

Elter András, a Tehetségek Magyarországa program szakmai vezetője ismertette: az Emmi háttérintézménye, az Új Nemzedék Központ minősítési pályázatán 171 oktatási-nevelési intézmény mérette meg magát, közülük választották ki azt a 38 intézményt, amely a következő öt évben többletszolgáltatásokat kap, és hálózattá alakulva fog együttműködni a tehetséggondozásban.

Elmondta: a kiválasztott intézmények ingyenes pedagógus-továbbképzéseken, a diákok mentorprogramokon vehetnek részt. Emellett többek között képesség- és tehetségfejlesztő eszközökkel, szakmai rendezvényekkel, konzultációs és publikációs lehetőséggel is támogatja őket az ÚNK.

Az intézmények között négy budapesti, négy Pest megyei, hat dél-alföldi, hét észak-alföldi, négy nyugat-dunántúli, négy közép-dunántúli, négy dél-dunántúli és öt észak-magyarországi iskola szerepel. A nyertes intézmények közül a legtöbbet a Klebelsberg Központ működteti, emellett felsőoktatási intézmények gyakorlóiskolái, egyházi és alapítványi iskolák váltak MTM-mé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!