Három az egyben Szegeden: Hagyomány, bor, repülés

Belföld, 2018.09.08

Színes programkínálattal kívánják emlékezetessé tenni a nyárbúcsút Szegeden. Immár hagyomány, hogy ugyanazon a hétvégén rendezik a Bor tér forgatagát és a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé rendezvényeit.

Prémium borokkal, kulináris specialitásokkal és különleges zenei programokkal köszöntik az őszt Szegeden. Szeptember 12-én rajtol a Bor tér 2018, ahol több mint 110 pincészet kínálatából válogathatnak a kilátogatók. Az idei a 8. bormustra az impozáns téren, aminél tökéletesebb helyszínt keresve sem találhatnánk egy ilyen eseményhez. A tér hangulata és szépsége már önmagában is képes elvarázsolni az embert, ezt az érzést az ország legkülönbözőbb borvidékeiről érkező nedűk pedig még tovább tudják fokozni. Idén is több mint 110 pincészet képviselteti magát a Bor téren, mellettük pedig további 60 gasztro-és kézműves kiállító érkezik finom falatokkal és értékes kincsekkel.

A fesztivál a szokásoknak megfelelően szüreti felvonulással indul a Széchenyi térről szerdán 18:30-tól, majd a következő napok során 2 zenei színpadon igen változatos programmal szórakoztatják a borkedvelő közönséget, akik a Móra Ferenc Múzeum jóvoltából a szegedi papucs történetével is megismerkedhetnek majd.

Szombaton és vasárnap a Szellemi Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretein belül hagyományőrző táncbemutatókra készülhetünk, illetve idei extra helyszínként az Aradi vértanúk terén, szeptember 15-16-án bemutatkoznak a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő örökségek. Mindemellett fantasztikus koncertekre is számíthatunk, esténként fellép többek között Szabó Ádám, Hevesi Tamás és a Black Five zenekar, Vastag Csaba, illetve Gubás Gabi és Szabó Győző is.

Hőlégballonok, sugárhajtású gépek, sugárhajtású repülőgépmodellek, műrepülő bemutatók, sárkányrepülők, siklóernyősök, sétarepülések és még számos égi- és földi program vár minden látogatót szeptember 14-16. között a III. Szegedi Repülőnapok és Légiparádén. Idén több, eddig még hazánkban nem látható különleges programot lehet látni a Repülőnapokon, olyanokat, mint például a Litván Baltic Bees sugárhajtású gépeinek bemutatóját.

Pénteki nap délelőttjén az óvodások és iskolások csoportjai birtokba veszik a repülőteret a Karitáció Alapítvány Bohócdoktoraival Szent Györgyi Albertet idéző játékos feladatokkal, a rendezvény nyitása előtt.   Délután 2 órától, a rendezvény nyitásától kezdődően folyamatosan telik meg az égbolt. L-29-es Delfin bemutató, Dr. Martin Graf német nemzeti műrepülő bajnok, vitorlázó műrepülők köszöntik a kilátogatókat, amit a CE CUP Hőlégballon Közép Európa Kupa résztvevőinek hőlégballonos érkezése tesz színesebbé.

Szombaton délelőtt érkezők láthatják a sugárhajtású repülőmodellezőket, veteránautók bevonulását, az Apollo Fox kötelékrepülését, Hársfalvi Pál vitorlázó műrepülő bajnok bemutató repülését és még számos produkciót hazai és külföldi csapatoktól. Délután a nemzetközi légi programokon lesz a hangsúlyt, a Litván Baltic Bees hat sugárhajtású gépének különleges kötelékrepülése, Neville Ferreira műrepülő bemutatója, Red Bull Air Race – Flying Bulls extrém showja, csak néhány példa a hazai produkciók mellett, amik besűrítik a légiforgalmat. A családi kikapcsolódáshoz ugrálóvár, mászófal várja a mozgékony gyerekeket, míg a kalandvágyó szülőket és bátor fiatalokat ismét a 8 méter magas BAGJUMP.

Vasárnap ünnepelhetjük közösen Szent Györgyi Albert születésének 125. évfordulóját a Vöcsök vontatásával, amin a Nobel-díjas tudós tanult repülni. Idén is birtokba vehetik a kifutópályát a görkorisok, rolleresek. Ezen a napon találkozhatnak Besenyei Péterrel is a repülő produkcióját követően. A háromnapos rendezvényen lehet sétarepülni az eddigi években is nagy népszerűségnek örvendő LI-2-es géppel vagy akár extrém repülni a MI-2-es helikopterrel. A rendezvény mindhárom napján ingyenes igénybe vehető különjáratok biztosítják a kijutást. A belépés ingyenes a 14 éven aluli gyerekek számára bármely napon. Majó-Petri Zoltán, a repülőnapot szervező és bonyolító SZKT ügyvezető igazgatója elmondta, legalább 30 kollégája dolgozik most azon, hogy minél látványosabb és gördülékenyebb legyen az idei rendezvény.
(Webrádió)

Címkék

Bor tér 2018 Szegedi Repülőnapok és Légiparádé
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!