Határozatképtelenség miatt nem döntött az oroszlányi képviselő-testület a polgármester fizetésének újbóli megállapításáról

Belföld, 2017.03.28

Határozatképtelenné vált az oroszlányi képviselő-testület a polgármester fizetésének újbóli megállapításáról szóló előterjesztés vitájánál, mert a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői kivonultak az ülésről - tájékoztatta az önkormányzat sajtóreferense a keddi ülést követően az MTI-t.

Ivák István elmondta, a Kúria döntése kötelezte a testületet, hogy új eljárást folytasson le a polgármester illetményének megállapítására, mert helyt adott a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal felülvizsgálati kérelmének, mely szerint 2015 elején jogszerűtlenül emelték fel 30 százalékkal a városvezető fizetését.

A képviselők elé került előterjesztésben az szerepelt, hogy nem kötelezhetők a polgármester illetményének visszamenőleges megállapításra, mivel a kormányhivatal kérelme nem erre irányult.

A testület az illetmény összegét 2017 elején módosította, és az a mostani jogszabályoknak megfelel. A kormányhivatal által kért illetménymódosítást megalapozó jogszabályok már érvényesek. Mivel a Kúria ítéletére reagálni kell, az ügy a következő ülésen várhatóan újra naprendre kerül - tette hozzá Ivák István.

A határozat megszavazásához minősített többség, hét szavazat kellett volna. Lazók Zoltán polgármester (MSZP-DK-Együtt) érintettség miatt kikapcsolta a szavazógépét, tehát nem számított jelenlévőnek, négy Fidesz-KDNP-s, illetve az egy jobbikos képviselő az ülésről, így a hat jelenlévő képviselő (MSZP-DK-Együtt) nem hozhatott érvényes határozatot - ismertette a sajtóreferens.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2017 február elején jelentette be, hogy a Kúria jogerős döntést hozott egy felülvizsgálati kérelmükben, mely szerint az oroszlányi önkormányzat 2015-ben jogszerűtlenül emelte fel a polgármester fizetését, aki 2016 végéig bruttó 5,2 millió forint többletjuttatást kapott.

A polgármester a Kúria döntése után az MTI-nek elmondta, 2015-ben a képviselő-testület nem értett egyet a törvényességi felhívással és az ügy a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé került. A bíróság első fokon a képviselő-testületnek adott igazat, ezt követően az önkormányzat másfél évig jóhiszemű gyakorlatot folytatott.

A polgármester tudomása szerint a Kúria elvi döntése országosan hatvannál több önkormányzatnál okozhat problémát, mivel képviselő-testületeik az oroszlányihoz hasonló munkáltatói határozatot hoztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!