Hatékonyan védekezhetünk a patkányok és poloskák ellen

Belföld, 2021.10.12

A hideg idő beköszöntével a kerti poloskák igyekeznek bejutni a lakásokba, ahol meleg van. Főként ez az oka annak, hogy a kellemetlen szagú rovarokkal egyre gyakrabban találkozunk mostanában a lakásunk környékén – mondja a szakember.

Poloskák A poloskáknál nagyobb probléma a patkányok megjelenése, de szerencsére ellenük is lehet hatékonyan védekezni.

Markovics Kálmán egy olyan szegedi székhelyű cég vezetője, amely elsősorban kártevőirtással foglalkozik. Több vendéglátóegységgel van szerződésük, de dolgoznak közintézményeknek, hoteleknek is. Fő feladatuk a megelőzés, vagyis monitorozzák az épületeket, és ha azt tapasztalják, hogy rágcsálók vagy kártékony rovarok jelentek meg, akkor megkezdik az irtást. Van persze olyan eset is, amikor váratlanul jelenik meg a patkány egy helyen, ilyenkor azonnal intézkednek. A közelmúltban egy szegedi vendéglátóhelyre riasztották őket egy ilyen eset miatt. A szakember elmondta, hogy a patkányok megjelenése és beköltözése ellen sokat tehetünk saját otthonunk környékén. Meg kell szüntetni az olyan helyeket, melyekben megbújhatnak a rágcsálók, így például a lomokat nem szabad hosszasan tárolnunk a ház környékén. A másik vonzerő a rágcsálók számára az élelem, így nem szabad hozzáférhetővé tenni a terményeket, élelmiszereket. Ha ugyanis egy-két példány megtelepszik, akkor nagy valószínűséggel egy kolónia is kialakul a környéken, és annak nem csak a háziak, de a szomszédok se fognak örülni.

Amikor már egy nagyobb csoportot kell kiirtani, akkor vadászgörények és kutyák társaságában érkeznek a szakemberek a helyszínre. A vadászgörények felkutatják a patkányokat, kiűzik őket a rejtekhelyekről, a kutyák pedig elvégzik a piszkos munkát. Mindig figyelni kell a rágcsálók nyomait, és ha gyanús ürüléket vagy harapásnyomokat találunk, akkor vagy vásároljunk irtószert, vagy forduljunk szakemberhez – javasolja
Markovics Kálmán. A hidegre fordult időjárás kellemetlen mellékhatása, amikor az úgynevezett kerti poloskák tömegével jelennek meg a nyílászárók környékén. Ilyenkor ugyanis a rovarok igyekeznek melegebb helyre húzódni, és erre megfelelő megoldásnak tűnik a fűtött lakás. A legegyszerűbb megoldás az lenne, hogy növényvédő szerekkel még a kertben pusztítanánk el ezeket a röpködő rovarokat, de ha ez nem sikerült, akkor olyan rovarirtó spray-el kell befújni az ajtó- és ablakkereteket, melyekhez érve a poloskák elpusztulnak. A védekezés tehát egyszerű, ám ha valaki mégis szakemberekre bízná ezt a munkát, Markovics Kálmán és munkatársai a helyszínre vonulva egy koncentrált méreggel viszonylag gyorsan elvégzik az irtást.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!