Helsinki bizottság: a bíróság szerint is valótlanságot állított a Fidesz

Belföld, 2018.04.19

A Fővárosi Törvényszék szerint is valótlanságot állított és ezzel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét a Fidesz, amikor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a civil szervezet törvénysértő módon, nem átláthatóan működik - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel, miután a bíróság nem jogerős ítéletet hozott az ügyben.

A közleményben emlékeztettek: Halász János, a Fidesz frakciószóvivője tavaly április 23-ai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy más civil szervezetek és "a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését". Valamint "e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről". Halász János szerint ez azt bizonyítja, hogy a Magyar Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket.

A bizottság kiemelte, a politikusnak nem volt igaza, mivel a szervezet időben és teljes körűen válaszolt a napilap közadatigénylésére, egyébként pedig az egyesület honlapján bárki megismerheti a gazdálkodási adatait és működését.

A Magyar Helsinki Bizottság ezért bírósághoz fordult, a törvényszék pedig helyt adott keresetének. Megállapította, hogy a párt valótlanságot állított, és ezzel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét - írták.

Halász János személyes felelősségét nem állapították meg, mondván, hogy a szóvivő munkáját végezte, amikor a párt állításait tolmácsolta. A Fidesznek 400 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie, és nyilvánosan kell bocsánatot kérnie a Magyar Helsinki Bizottságtól. A bíróság arra is felszólította a pervesztes pártot, hogy tartózkodjék a további jogsértésektől - ismertették az ítéletet.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Fidesz az elmúlt években már két esetben is jogerősen pert veszített a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben. A pártot mindkét esetben bocsánatkérésre kötelezték, és felszólították, hogy tartózkodjék a további jogsértésektől.

Halász János sajtótájékoztatón úgy reagált az ítéletre, hogy a bíróság elutasította a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnév megsértése miatt ellene indított keresetét. Úgy fogalmazott, hiába próbálják tagadni, a bizottság egy Soros-szervezet, Soros György pénzéből Soros György migrációs céljait szolgálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!