HIBAIGAZÍTÁS - OGY - Krónika 3. rész (sporttörvény)

Belföld, 2020.07.03

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 2020. július 2-án, 10:41 órakor kiadott, OGY - Krónika 3. rész (sporttörvény) című anyagunk 4. blokkjának utolsó mondata helyesen:



Emlékeztetett ugyanakkor egy hiányosságra: az 1984 előtti s i k e t l i m p i a i érmesek még nem jogosultak járadékra.

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - OGY - Krónika 3. rész (sporttörvény)

Budapest, 2020. július 2., csütörtök (MTI) - Az elhunyt olimpiai érmes sportolók özvegyeinek járó életjáradékkal kapcsolatos - kivételes eljárásban tárgyalt - törvénymódosítási javaslat vitájával folytatódott az Országgyűlés csütörtöki ülése.



Simicskó: Benedek Tibor tragikus halála rávilágított a sporttörvényben mutatkozó joghézagra



A kormánypárti előterjesztők nevében Simicskó István (KDNP) kifejtette: azért kezdeményezték a törvénymódosítást, mert a kiváló sportoló és remek családapa Benedek Tibor tragikus halála rávilágított a sporttörvényben mutatkozó joghézagra. Noha a parlament általában személyekre szabottan nem módosít törvényt, ez a haláleset rávilágított arra a jogszabályi hiányosságra, amit orvosolni kell emberségből, szurkolói magatartásból fakadóan és jogalkotói felelősségtől vezérelve - mondta expozéjában.

Szavai szerint a sportbarát magyar társadalom szívesen fogadja a változtatást, és reméli, minden képviselő megszavazza majd az Országgyűlésben.

A KDNP-s politikus hangsúlyozta, hogy a sportsikerek közös nevezőt jelenthetnek a globalizálódó világban, Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó pedig nagyon sok fiatalnak mutatott példát.

A sporttörvény-módosítási javaslat lényege, hogy Benedek Tibor özvegye jogosult legyen az olimpiai járadék teljes összegére egészen a közös gyermekeik nagykorúvá válásáig. A jelenlegi szabályozás tíz év házasságot ír elő, Benedek Tiborék azonban éppen idén augusztusban lettek volna tíz éve házasok - közölte. Az előterjesztés a tízéves időtartamot öt évre szállítja le.

Simicskó István szerint a módosítással kifejezhető az együttérzés Benedek Tibor családjának.



Szabó Tünde: sportolóink megbecsülése közös felelősség, kötelezettség



Szabó Tünde sportért felelős államtitkár - aki maga is előterjesztője az indítványnak - a kormány képviseletében kiemelte: sportolóink megbecsülése közös felelősség és kötelezettség, a szép eredmény, a helytállás ugyanis nemcsak a sportolót, hanem az egész nemzetet büszkévé teheti.

Rámutatott: Magyarország a nyári olimpiákat figyelembe véve az éremtáblázat nyolcadik helyét foglalja el, lélekszám alapján pedig dobogós helyen áll.

Azt is mondta, hogy az olimpiákon legendává váló sportolók miatt gyermekek százai kapnak kedvet a sporthoz. "Alapvető fontosságú tehát, hogy megbecsüljük kiemelkedő sportolóinkat" - hangoztatta.

Az elmúlt időszak szomorú eseménye, Benedek Tibor halála olyan helyzetet eredményezett, amikor kötelezettség az olimpiai járadékra vonatkozó szabályok módosítása - közölte az államtitkár, ismertetve: a javaslat az olimpiai járadékban részesülő sportolók özvegyeinek juttatandó járadék szabályozását érinti, és elsősorban azoknak a családoknak nyújt segítséget, ahol az elhunyt sportoló után kiskorú gyermek vagy gyermekek maradtak. A jelenleg hatályos szabályozás alapján az özvegy - a törvényi feltételek fennállása esetén - a sportoló járadékának 50 százalékára jogosult. A mostani előterjesztés viszont megteremti annak lehetőségét, hogy ha az özvegynek az elhunyt sportolóval közös kiskorú gyermeke van - és az együttélésére vonatkozó feltételek is teljesülnek -, akkor a gyermek nagykorúvá válásáig az özvegy a sportolónak járó olimpiai járadékkal megegyező mértékű járadékra legyen jogosult. A törvényjavaslat a jogosultsághoz szükséges együttélési időtartamot 10-ről 5 évre csökkenti.


Fidesz: bárcsak ne kellett volna benyújtani a módosítást!



Tapolczay Gergely (Fidesz) úgy fogalmazott: bárcsak ne kellett volna benyújtani ezt a módosítást!

Szerinte azonban méltó módon emlékeznek meg az egykori vízilabdázó klasszissal a javaslattal, ezzel Benedek Tibor emberi és sportolói nagyságát egyaránt elismeri a Ház.

A politikus emlékeket idézett Benedek Tiborról, és tizenötmillió magyar Benedek Tibijének nevezte a nemrég elhunyt sportolót.

Emlékeztetett ugyanakkor egy hiányosságra: az 1984 előtti siketlimpiai érmesek még nem jogosultak járadékra.



(...a anyag a továbbiakban változatlan)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!