Hideg idő - Romániában továbbra is közlekedési gondokat okoz a hófúvás és az extrém hideg

Belföld, 2018.02.28

Továbbra is közlekedési gondokat okoz Románia délkeleti részén az erős szél és a rendkívül hideg idő. Szerdán újabb hófúvásra figyelmeztető riasztás lépett hatályba az ország hét megyéjében, és továbbra is érvényben van a hét elején kiadott fagyriadó.

Szerdán még mindig havazott a Fekete-tenger partján lévő dobrudzsai megyékben, valamint a fővárost a tengerparttól elválasztó Baragan-síkságon, ahol az óránkénti 50 kilométeres sebességet meghaladó szél hóátfúvásokat okoz, ellehetetlenítve az utak és vasúti pályák megtisztítását.

Továbbra is le van zárva a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es, valamint a Konstancát elkerülő A4-es autópálya, valamint 14 főút és 47 megyei út Konstanca, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Teleorman, Vrancea, Dolj és Olt megyében.

A román állami vasúttársaság 107 járatot törtölt, de a közlekedő járatok is jelentős késéseket halmoznak fel. Az erős szél miatt az ország mind a négy tengeri kikötőjét bezárták.

Harmadik napja szünetel a tanítás az ország délkeleti megyéiben és a fővárosban. Bukarest több mint 400 iskolájában Gabriela Firea főpolgármester egész hétre meghosszabbította a tanítási szünetet.

A katasztrófavédelem egységei a héten 450 bajba jutott embert mentett ki a hó fogságából, és több mint ötven esetben segítettek a mentősöknek kórházba szállítani a beteg vagy kezelésre szoruló embereket.

Románia 28 déli, keleti és központi megyéjében csütörtökig fagyriadó van érvényben: éjszakánként a hőmérséklet a legtöbb helyen mínusz 20 Celsius fok közelébe vagy alá süllyed, de a nappali csúcshőmérséklet sem emelkedik mínusz 8 fok fölé.

A hideg idő miatt nagyon megnőtt a gázfogyasztás Romániában. A gázvezeték-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transgaz közlése szerint a rendszerben található gázmennyiség szerda reggel alig haladta meg a kritikusnak tekintett 33 millió köbmétert, miközben a 38 és 44 millió köbméter közötti értékeket tekintik normálisnak. A Transgaz mindazonáltal arról biztosította a közvéleményt, hogy az ország gázellátása nincs veszélyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!