Hitelminősítés - A magyar államadós-besorolást adta meg első osztályzatként a Wizz Airnek a Moody's

Belföld, 2018.04.25

A magyar államadós-besorolással azonos, "Baa3" szintű, befektetési ajánlású adósminőségi osztályzattal látta el a Wizz Air légitársaságot a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán Londonban bejelentette azt is, hogy a Wizz Air új besorolásának kilátása stabil.

A Moody's most először adott adósosztályzatot a számos európai piacon működő magyar légitársaságnak.

Az osztályzat bejelentéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli, hogy a Wizz Air besorolását alátámasztja a cég domináns, piacvezető helyzete a közép- és kelet-európai térségben.

A hitelminősítő adatai szerint a légitársaság részesedése a régió alacsony jegyáras piaci szegmensében 39 százalék volt tavaly.

A Moody's szerint az új repülőgépek beszerzésére tervezett jelentős beruházások a következő néhány évben valószínűleg negatív tartományba fordítják a cég szabad rendelkezésű készpénzforgalmi egyenlegét. A Wizz Air likviditási pozíciója azonban kitűnő, és az új repülőgépek megerősítik a vállalat versenyképességi helyzetét, biztosítva egyben azt is, hogy a társaság működési szintű haszonkulcsa továbbra is a legerőteljesebbek között legyen az európai légitársasági ágazaton belül - hangsúlyozza a Moody's elemzése.

A hitelminősítő szerint a Wizz Air növekedésösztönző stratégiája - a többi európai térséghez mérve erőteljes közép- és kelet-európai gazdasági növekedési ütemekkel együtt - a hasonló besorolási kategóriában nyilvántartott más légitársaságokéhoz képest várhatóan jóval erőteljesebb utasszám- és jövedelembővülést tesz majd lehetővé.

A Moody's számítási modellje szerint a 2017-2021-es időszakra vetített, összetett éves növekedési ráta (CAGR) 20 százalék körüli lehet a Wizz Air esetében.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a Wizz Air kamat- és nyereségadó-kötelezettségek előtt számolt kiigazított eredményrátája (EBIT) is viszonylag erős, 20 százalékhoz közeli lehet a következő néhány évben.

Az osztályzat stabil kilátása az elemzés szerint a Moody's azon várakozását tükrözi, hogy a Wizz Air alacsony költségbázis mellett továbbra is erős jövedelemnövekedéssel számolhat.

A Wizz Airnek szerdán megadott első adósminősítés megfelel a magyar államadósság-kötelezettségekre megállapított hitelminősítői besorolásoknak.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch Ratings és a Standard & Poor's "BBB mínusz", a Moody's ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal - tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch és a Standard & Poor's felminősítés lehetőségére utaló pozitív, a Moody's stabil kilátást tart érvényben a magyar szuverén besorolásokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!