Hivatalosan is átadták a felújított Stefániát, Móra parkot és Roosevelt teret

Belföld, 2021.06.17

2019 szeptemberében kezdődött, tavaly novemberben lényegében elkészült, idén május közepén pedig ünnepélyesen átadták a felújított Stefániát, a Móra parkot, valamint a Roosevelt teret.

Móra Ferenc Múzeum Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban elnevezésű projektre 850 millió forintot biztosított az Európai Regionális Fejlesztési Alap, ezt 709,4 millió forint önerővel egészítette ki a város.

A beruházással új zöldterületek jöttek létre, a már meglévők pedig megújultak, mindez 28 ezer négyzetmétert érintett – mondta Binszki József önkormányzati képviselő a projekt zárásának számító átadón. A három egymásba nyúló belvárosi területet tavaly év végén a járványhelyzet miatt nem lehetett átadni, ezért lényegében egy polgármesteri bejárással nyilvánították befejezettnek a projektet.

Akkor csak néhány napra tudták beindítani azt az új, korszerű szökőkutat, amely azóta is a szegediek nagy kedvence. Binszki József azért megemlékezett a régi szökőkútról, amelyhez sok emlék köti a város lakóinak többségét. Az új vízijáték azonban minden modern kori elvárásnak megfelel, ráadásul a gyerekek is fel tudnak frissülni a földből feltörő vízsugarak között. Aki pedig inkább csak nézni szereti a vízoszlopokat, az élvezheti az időközönként megszólaló klasszikus zenedarabokat is, melyek a látványhoz szolgálnak aláfestésül.

A Móra parkban egyébként 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültettek. A Stefánián 8 új fát ültettek, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek. A Stefánia és a Roosevelt tér gyepe megújult, ez utóbbi helyen 370 évelő növényt ültettek. A Stefánián szabadtéri fitnesz eszközöket helyeztek el. Megújultak a játszóterek, a Roosevelt térin integrált játszóeszközöket helyeztek el. A város történelmének számos építészeti, régészeti maradványa található a Belvárosban, ezek bemutatására helytörténeti tanösvényt építettek.

Egy másik projekt keretében megújult a Móra Ferenc Múzeum és a Vár épülete is. Ennek átadására tavaly augusztus közepén került sor. Azóta a szegedi belváros Tisza felőli része teljesen átalakult, és a főbb közlekedési útvonalakat is korszerűsítették. A cél egy élhetőbb városrész, turisztikai szempontból pedig egy vonzó kulturális, pihenő negyed kialakítása volt. A hivatalos megnyitón ezért volt egy látványos produkció is, amelyet a Szeged Táncegyüttes tagjai adtak elő a Móra Múzeum lépcsői előtt.
(Webrádió)

Címkék

Stefánia Móra park Roosevelt ter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!