HM: megkezdődött a felkészülés a honvédség új típusú kiképző repülőgépeinek használatára

Belföld, 2017.01.18

Megkezdődött a Magyar Honvédség új típusú kiképző repülőgépeinek üzemeltetésére és használatára való felkészülés - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a honvédelmi tárca a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében kiképző repülőgép állományát is megújítja. Első körben két ZLIN Z-242L típusú kiképző és két ZLIN Z-143LSi típusú felderítő és futár repülőgépet szállít a 2016-os pályázaton győztes cseh ZLIN AIRCRAFT cég a Magyar Honvédség részére.

Az új repülőgépek váltják az eddig használt Jak-52-es típusokat. A tervek szerint 2017. március végéig érkeznek meg állomáshelyükre, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisra.

Az új kiképző gépek használatára pilóták már elvégezték, míg a földi műszaki kiszolgáló személyzet jelenleg is részt vesz az elméleti felkészítésen Csehországban. A héten a kiképző pilóták gyakorlati felkészítése is elkezdődött. A szolnoki helikopter bázisnál folyó kiképzéshez - a beszerzésről szóló szerződés értelmében - a gyártó cég biztosít egy cseh lajstromjelű gyakorlógépet és oktató személyzetet. Ezáltal a Magyar Honvédség biztosítani tudja a folyamatosságot, az új repülők azonnal szolgálatba állhatnak - írta a HM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!