Időjárás-jelentés

Belföld, 2014.10.25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Az időjárási helyzet Európában

------------------------------


A Kelet-európai-síkság fölött egy nagy kiterjedésű anticiklon található, de a magasnyomású zóna délnyugati irányban, Közép-Európa és az Ibériai-félsziget fölött is folytatódik. Ezen képződménynek a Kárpátoktól kelet, északkelet felé eső területét igen hideg, száraz levegő tölti ki. Hajnalban nagy területen mérnek -10, -15 fokos hidegeket, és nappal is csupán kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet. Spanyolországban ugyanakkor még mindig előfordul 30 fokos maximum-érték - bár ez már alacsonyabb, mint néhány nappal korábban. A hazánkban is jelentős csapadékot okozó ciklon az Égei-tenger térsége fölé helyeződött át, hatására a Balkán-félszigeten sokfelé fordul elő csapadék. A kontinens nyugati partvidékét egy másik, gyengülő frontálzóna érte el, ez azonban jelentős változást nem hoz a térségbe.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább a tőlünk északkeletre található száraz, hideg levegő határozza meg.


Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

----------------------------------------------------


Szombaton kelet, délkelet felől egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, és délután a Nyugat-Dunántúl kivételével már hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Éjszaka nagy területen képződik alacsony szintű felhőzet, keleten néhol köd is. A felhőzet vasárnap napközben ismét csökken, és a látási viszonyok is javulnak; napsütésnek a Dél-Dunántúlon van a legkisebb, esélye, ugyanakkor északkeleten jobbára felhőtlen ég várható. Az ország nagy részén gyenge lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között várható, de a derült északkeleti tájakon -1, -2 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 14 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!